Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Braničevo

Društvo

Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i vernici 12.maja obeležavaju praznik Svetog Vasilija Ostroškog. 

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj. Odatle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdošu, služeći pravoslavnoj veri i ćuvajući svoje vernike od turskih svireposti. Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život i gde se upokojio 1671. godine u svojoj keliji.

Svetog Vasilija Ostroškog vernici poštuju kao velikog čudotvorca čija su dela poznata i izvan granica Srpske Pravoslavne Crkve. Upravo iz tog razloga na poklonjenje u ovaj manastir svakodnevno odlaze brojni pravoslavci.

Tamo je svetiteljevo telo koje u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja već više od trista godina, I danas je ostroška isposnica, u kojoj se podvizavao Sveti Vasilije i u kojoj počivaju njegove svete mošti, svojevrsna Vitezda, banja isceljenja, u kojoj mnogi bolesni, hromi, suhi, zgrčeni i umobolni nalaze ozdravljenje.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top