Ikone Uroša Predića vraćene sa restauracije u Todićevu crkvu

Kostolac

Društvo

Ikone Uroša Predića vraćene sa restauracije u Todićevu crkvu

Foto: Regionalni zavod za zaštitu spomenika Smederevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Nedavno su iz Galerije Matice srpske u Novom Sadu, sa restauracije koja je realizovana u periodu 2017-2019. godine, vraćene tri pokretne ikone Uroša Predića.

Ove ikone su crkvi Svetog velikomučenika Georgija - zadužbini brodarskog kapetana i brodovlasnika Dragutina V.Todića u Kostolcu u vreme izgradnje hrama poklonili industrijalci Đorđe Vajfert, sopstvenik i dr Ferdinand Gramberg i Šarl Marešal upravnici Rudnika uglja „Kostolac“.

U pitanju su štafelajne slike velikog formata, rađene tehnikom ulja na platnu, sa religijskom tematikom: Sv. Georgije ubija aždaju, Sv. Ignjatije i Sv. Prokopije. Ikone su naslikane i poklonjene Todićevoj zadužbini ubrzo po osvećenju hrama 1925. godine i decenijama su bile izložene negativnom uticaju nestabilne temperature i vlažnosti u crkvi, kao i nepovoljnom delovanju visoke koncentracije nečistoće u vazduhu koja dopire sa obližnjeg pepelišta TE Kostolac, što je dovelo do brojnih oštećenja na bojenom sloju, platnu i ramovima, navodi se na sajtu Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Smederevo.

Detaljnije pogledajte OVDE.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top