„Portreti glumaca“ u petrovačkom Zavičajnom muzeju

Petrovac

Kultura

„Portreti glumaca“ u petrovačkom Zavičajnom muzeju

Foto: plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

Posetioci će imati priliku da pogledaju više od sto radova izvedenih u različitim crtačkim tehnikama, na kojima su predstavljeni doajeni jugoslovenske pozorišne i filmske scene, kao i svetski glumci.

Izložba crteža „Portreti glumaca“ iz Legata Dragana Savića, nastalih kao vizuelno i publicističko svedočanstvo između 1950-ih i 1970-ih godina na stranicama lista „Borba“, postavljena je u Zavičajnom muzeju i od večeras će biti otvorena za posetioce.

Dragan Savić pripada krugu važnijih ilustratora i karikaturista koji su obeležili drugu polovinu prošlog veka, ali je on svoje ideje i stvaralački izraz realizovao na više polja, kroz raznoliko i bogato umetničko delovanje. Opus ovog umetnika, čiji je jedan deo Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi dobio na poklon, po želji Savićeve supruge Darinke Uzelac, broji više od hiljadu orginalnih radova: skica, crteža, ilustracija, karikatura i slika, kao i ličnih predmeta, rukopisa i fotografija.

Selekcija radova za izložbu portreta glumaca predstavlja samo polaznu tačku za dalje proučavanje i obradu njegovog stvaralaštva, prezentaciju i popularizaciju ovog svetski priznatog i nagrađivanog umetnika. Zbog obimnosti, publici će Legat Dragana Savića biti predstavljen u segmentima po temama koje su karakteristične za njegovo stvaralaštvo.

Ovom izložbom Zavičajni muzej uzima učešća u programu 10. Smotre glumačkih ostvarenja „Gulini dani“, a  novi logo ove manifestacije nastao je na osnovu jednog od crteža Dragana Savića na kome je predstavljen ovaj glumac.

Otvaranje izložbe je večeras u 19 časova, u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top