Bojenje jaja – zabava za sve ukućane

Požarevac

Zabava

Bojenje jaja – zabava za sve ukućane

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Nekoliko tehnika bojenja jaja za savremene domaćice – jednostavno, a veoma lepo.

Domaćice vaskršnja jaja boje na Veliki Petak, dan kada se, zbog uspomene na strašni događaj Hristovog staradanja, ništa drugo ne radi, međutim, zbog brojnih obaveza savremene domaćice često farbaju jaja dan ranije, u četvrtak, ili u subotu.

Uobičajeno je da se jaja farbaju u lukovini, tako što se na njih stave travke ili cvetići pa se zajedno ubace u čarapu i vežu, a potom spuste u šerpu sa lukovinom. Na taj način se boje jaja od davnina.

Druga tehnika, koja je i najjednostavnija, jeste kuvanje jaja u vodi u koju se dodaje boja iz kesice. Na tako obojena jaja često se lepe nalepnice ili se „obuku“ u foliju. Prethodno skuvana jaja mogu se obojiti tako što se na njih sipa boja iz ampule koju je samo neophodno razmazati po celom jajetu.

Poslednjih godina sve je popularnija tehnika bojenja jaja piričem. Naime, prvo se skuvaju jaja, a potom se u manju kesu ili plastičnu posudu sipa pirinač i preko njega boja iz ampule, a potom se ubaci jaje, poklopi činija i sve to dobro promeša. Za samo nekoliko sekundi jaje poprimi željenu boju.

Sve su popularnija takozvana “ombre jaja”, a tehnika bojenja je jednostavna. Prvo je neophodno skuvati jaja i ostaviti ih da se ohlade i osuše. Potom se u plitku činiju sipa prst ili  dva vode i dodaju se jestive boje.Donji deo jajeta zatim se umoči u boju i zadrži oko minut, odnosno dok jaje ne primi željenu boju. Nakon toga u posudu se dolije još jedan do dva prsta vode, pa se ponovno umače jaje do dna i zadržava u boji oko tridesetak sekundi.Ovaj postupak se može ponoviti još nekoliko puta da bi se dobilo nekoliko različitih nijansi.

 

Poseban sjaj imaju jaja kuvana u vinu. Jaja staviti u posudu u kojoj su po dnu naslagane ljuske od ljubičastog luka i sipati vino. Neophodno je kuvati jaja desetak minuta, a potom se šerpa poklopi i ostavi da stoji nekoliko sati. Nakon toga ih jednostavno izvaditi i staviti na karton da se osuše i ubrzo će dobiti kristalni sjaj.

Kojom god tehnikom da fabrate jaja ne zaboravite se prvo jaje farba crvenom bojom i naziva se "čuvarkuća". Kako mu samo ime kaže, njegova uloga je, veruje se, da čuva  cele godine kuću i ukućane.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top