Bolja zaštita životne sredine

Kostolac

Privreda

Bolja zaštita životne sredine

Foto: “Energija Kostolac“

How Good Of A Friend Are You Really?

Ovo će biti prvi put da se uvode sekundarne mere za redukciju azotnih oksida na nivou EPS-a.

Najznačajniji poduhvat koji će biti realizovan tokom ovogodišnje remontne sezone u termosektoru ogranka „TE-KO Kostolac“ odnosi se na kapitalni remont bloka 2 u TE „Kostolac B“. Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije, ističe da će kapitalni remont bloka B2 trajati gotovo šest meseci.

„Najvažniji zahvat koji ćemo uraditi u kapitalnom remontu na bloku B2 ove godine jeste zamena gorionika, odnosno uvođenje sistema za smanjenje emisije azotnih oksida, što predstavlja uvođenje primarnih i sekundarnih mera za redukciju tih oksida. To će biti prvi put da se uvode sekundarne mere na nivou celokupne „Elektroprivrede Srbije“.

Međupregrejač 1 biće kompletno zamenjen, a već se počelo sa njegovom izradom. Kapitalni remont obaviće se i na turbogeneratoru i ugovori za ove poslove su već potpisani. Kapitalni remont trajaće 165 dana, što je dovoljno vremena za detaljnije servisiranje svih postrojenja koja pripadaju bloku B2. Uradićemo mnogo zahvata i na sistemu za transport pepela i šljake“ – rekao je Marković.

Sekundarnim merama je predviđeno da se emisija azotnih oksida smanji u znatnoj meri, odnosno da bude manja od 175 miligrama po kubnom metru. To je osnovni cilj ovog zahvata, da emisija azotnih oksida bude u skladu sa evropskim standardima u ovoj oblasti. Uvođenje sekundarnih mera za redukciju azotnih oksida obaviće međunarodni konzorcijum.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top