Da li će stanari „Pendrek naselja“ završiti na ulici ili rešiti stambeno pitanje? (FOTO)

Požarevac

Društvo

Da li će stanari „Pendrek naselja“ završiti na ulici ili rešiti stambeno pitanje? (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ni posle devetnaest godina nemaju rešenje o dodeli stanova na neodređeno vreme,a terajući pravdu stigli su do Ustavnog suda.

Oko šesnaest porodica iz „policijskog“ naselja u u Stiškoj ulici, koje je baš zbog sastava stanara dobilo ime „ Pendrek naselje“, skoro dve decenije muku muče tražeći svoja prava. Naselje je izgrađeno na zemljištu koje je bez naknade ustupila tadašnja opština Požarevac. Infrastrukturu je uradilo preduzeće „Završni radovi“, a  sve je finasirano iz Fonda stambene izgradnje gde su se slivala sredstva koja su od plata izdvajali svi zaposleni.  

Bora Miljević, viši samostalni referent SUP-a Požarevac u penziji i jedan od stanara ovog naselja, trideset godina radio je u tadašnjem SUP-u Požarevac, od 1972. do 2002. godine.Trosoban stan u potkrovlju u ulici Stiška L1 dobio je u maju 2000. rešenjem Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije, a na predlog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova,Vlajka Stojiljkovića. Rešenje je doneto na osnovu Odluke o zadovoljenju stambenih potreba lica koje bira i imenuje Skupština Srbije.

„Meni ni danas nije jasno zašto se rešenje poziva na tu odluku, jer mi nismo ni birani, ni imenovani od strane Skupštine  Srbije, već smo samo bili radnici SUP-a u stalnom radnom odnosu“, kaže Miljević za E-Braničevo.

Ugovor o zakupu na određeno vreme sa Direkcijom za izgradnju opštine Požarevac

On je Ugovor o zakupu stana na određeno vreme sklopio sa JP „Direkcija za izgradnju opštine Požarevac“, 10. avgusta 2000.godine. Uz ugovor išla je i potvrda o čuvanju stana.

Potvrda davanju stana na čuvanje

U to vreme stanovi su dodeljivani na određeno vreme, do dve godine, kako policajci ne bi napustili službu, što je bio čest slučaj tih godina zbog povećanog angažovanja policije na Kosovu. Bilo je slučajeva da ljudi dobiju stan i jednostavno napuste službu,“ pojašnjava Miljević.

U zgradi je 16 stanova

Kada je, kako kaže, upitao ministra Stojiljkovića, rodom Požarevljanina i svojevremeno načelnika SUP-a Požarevac, šta će sa stanarima biti posle dve godine, dobio je odgovor da će po isteku tog perioda načelnik SUP-a dostaviti predlog za dodelu stanova u zakup na neodređeno vreme, što je i učinjeno 5.marta 2002. Ali, odgovor nije stigao, iako u to vreme nije bilo povećanog angažovanja policije na KiM, pa se na to nisu mogli pozivati.

Kada su istekle dve godine otišli smo da platimo kiriju i dobili obaveštenje od Direkcije da je ugovor istekao“, priseća se Miljević koji je 30. juna 2006. podneo zahtev za otkup stana od MUP-a Srbije. Odgovor iz Sekretarijata za građevinsko stambene poslove MUP-a Srbije stiže mu 14. septembra u kome se navodi da se ne može postupati po zahtevu jer ne poseduju odluku o dodeli stana na neodređeno vreme.

Kako je Miljeviću krov nad glavom dat na osnovu potvrda o čuvanju stana od kojih je poslednja iz decembra 2003., situacija se dodatno zakomplikovala pre šest godina. Tad mu je iz Sekretarijata za građevinsko stambene poslove MUP-a Srbije stiglo obaveštenje da pravni propisi Srbije ne poznaju institut potvrde o čuvanju stana izdate nakon stupanja na snagu Uredbe o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini. (Uredba objavljena u Službenom glasniku 20. jula 2002. godine). I to nije sve. Nadležni su u istom obaveštenju naveli da će biti raspisan nov konkurs za dodelu stanova u „Pendrek naselju“ na koji se mogu javiti samo izabrana, postavljena i zaposlena lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini.

Da bi sprečio sprovođenje tog konkursa, sa još petoricom kolega Miljević je tužio Republiku Srbiju tražeći da budu nosioci prava zakupa na neodređeno vreme. Osnovni sud u Požarevcu je 10. marta 2016. godine prihvatio tužbeni zahtev. Nakon žalbe Osnovnog javnog pravobranilaštva u Požarevcu, 24. januara 2018. godine Apelacioni sud u Kragujevcu preinačuje presudu Osnovnog suda u Požarevcu. Istovetnu presudu je doneo i Vrhovni kasacioni sud Srbije 21. juna 2018. godine. Jedina prostala adresa na koju ovih šesnaest porodica mogu da se žale je Ustavni sud Srbije, što će, kako kažu, učiniti.

 Kakva ih sudbina čeka, ostaje da se vidi. Postoje dve opcije – da nakon 19 godina bude konačno rešeno njihovo stambeno pitanje ili da završe kao beskućnici.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top