Dalekovod Petrovac – Požarevac dom za ugrožene ptice

Braničevo

Društvo

Dalekovod Petrovac – Požarevac dom za ugrožene ptice

Foto: RTS

How Good Of A Friend Are You Really?

Na dalekovodu Petrovac na Mlavi – Požarevac postavljene su silikonske kape, kako bi ptice mogle da se gnezde na njima. Sa druge strane, one sprečavaju ispadanje dalekovoda usled štete koje ptice mogu da nanesu.

Dalekovodi su postali dom kormoranima, ali i stepskom sokolu, koji je na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode, objavio je RTS.

Da će metalni stubovi dalekovoda jednom spasiti ugrožene vrste ptica, teško da je nekome, na početku industrijalizacije, moglo da padne na pamet. Preduzeće „Elektromreža Srbije“, baš to i radi postavljanjem silikonskih kapa na dalekovode, kako bi ptice mogle da se gnezde.

Na dalekovodu Petrovac na Mlavi – Požarevac, postavljeno je 120 kapa. One će zaštititi ugrožene vrste ptica iz Braničevskog okruga, a to su soko lastavičar, vrane i vetruška, navodi RTS.

Osim što su dobre za ptice, kape doprinose i stabilnijem snabdevanju električnom energijom.

„Ptice, ukoliko nema silikonskih kapa koje postavljamo, ostavljaju tragove, grančice ili materijal koji donose u gnezda iznad izolatora, ili izmet. Prljanjem izolatora smanjuju napon nadzemnog voda i dolazi do preskoka između visokog napona i čelične konstrukcije stuba“, objašnjava za RTS Nebojša Petrović, pomoćnik generalnog direktora za tehnička pitanja iz „Elektromreže Srbije“

Opširnije OVDE 

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top