Dan kada je poklon vaučer zamenio cvet

Braničevo

Zabava

Dan kada je poklon vaučer zamenio cvet

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Skupi pokloni za 8.mart – pomodarstvo koje je sve više uzelo maha. Roditelji odvajaju od usta za poklon vaspitačici, učiteljici ili nastavnici.

Širom sveta 8.marta se obeležava Međunarodni dan žena. Ali, kod nas je ovaj praznik odavno , a naročito poslednjih godina, poprimio druge razmere i sve manje ima prvobitnu ulogu – da skrene pažnju na položaj žene u društvu. Koji, kod nas, složićete se, nije idealan. Međutim, ponašamo se baš kao da jeste idealno, kao da živimo u beričetu.

Čestitanje 8.marta graniči se sa pomodarstvom i robovanjem novim trendovima. Tu naročito prednjači odnos prema vaspitačici, učiteljici, nastavnici.  Samo bombonjera i cvet odavno su prevaziđeni i ispod nivoa. Pojavio se trend naručivanja poklona, da ne bude slučajno da učiteljici ili razrednoj nešto nije bilo potrebno ili joj se nije svidelo. E, upravo da ne bi bilo greške u izboru, stigao je i najnoviji trend – poklon vaučeri. Deca sakupljaju novac i kao vrh “ pažnje” 8.marta uručuju učiteljici, razrednoj, karticu na kojoj je keš. Da sama bira. Vrednost ovih “praktičnih”poklona kreće se od tri pa i do deset hiljada dinara.

Naravno, za ovu pojavu, u sred opšte nemaštine kada većina roditelja jedva sastavlja kraj sa krajem, roditelji snose najveću krivicu. Pojedini se odriču nečega kako bi dali za poklon učiteljici, naročito je teško porodici sa dvoje i vise školaraca.Ima i onih roditelja koji sami iniciraju kupovinu čak i mnogo skupljih poklona koje njihova deca uručuju zasebno od druge dece, pa dolazi do jaza. Ima tu svačega…

U prilog tome govori i naša anketa. Danima smo istraživali šta školska deca ili oni u vrtićima, kupuju učiteljicama, razrednim starešinama, vaspitačicama…

Trend da se za sakupljeni novac uzme vaučer za kupovinu  kozmetike ili garderobe, zastupljen je i u Braničevskom okrugu, a to potvrđuju odgovori naših čitalaca među kojima je 20 odsto njih potvrdilo da na taj način deca obraduju učiteljice. Koliko je iskrenih odgovora bilo, ne znamo, ali zanimljivo je da 40 odsto onih koji su učestvovali u anketi, navodi cveće kao najčešći poklon, a isti procenat kaže da ne kupuje “ništa”.

U praksi je drugačije, a poznato je da 8.mart nije jedini dan u godini kada roditelji izdvajaju novac za poklone, jer tu su i učiteljicini rođendani, poklon za kraj školske godine...

Čuveni poklon vaučer nije samo stvar pomodarstva, već i vremena, jer, da se razumemo, osmomartovski poklon odavno nije izliv emocija, već obaveza. Roditeljima je idealno rešenje da ne moraju satima da traže poklon koji se možda neće svideti vaspitačici, učiteljici ili nastavnici. Ako već mora da bude nešto vrednije, onda je poklon čestitka najbolji izbor, smatraju i vaspitačice.

Ipak, nisu sve prosvetne radnice u osmomartovskoj euforiji, ima i onih kod kojih skupi pokloni izazivaju nelagodu.

Vaspitačica iz PU „Ljubica Vrebalov“, koje je želela da ostane anonimna, kaže da ona, a i većina njenih koleginica, smatraju da je najbolji poklon ono što deca sama naprave – cvet od papira, ukrasna kutija, ogrlica od perlica ili jednostavno čestitka.

Ipak, danas su takvi pokloni izašli iz mode. Ili bar nisu jedini. Najčešće uz dečije ručne radove ide i nešto pride.

Tako je i sa čuvenim cvetom. Čak i ako deca poklanjaju karanfil, zumbul ili koji drugi cvet, to je uglavnom samo prateći deo, nešto skupljeg poklona. Jer, šta je samo jedan cvet? Šta ako na učiteljicinom licu ne bude osmeha, sreće…ako se razočara?

“Moramo, da se dete ne izdvaja i sramoti”, “ Ne bismo mi, ali većina tako radi”....I more drugih izgovora…

 E, pa, srećan vam 8.mart, mame, sestre, učiteljice, vaspitačice, nastavnice, komšinice…

A sutra…? Sutra je već 9. mart. Ne gledajte u novčanik, taj prizor se većini roditelja neće svideti.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top