A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Delegacija Tambovskog državnog univerziteta iz Rusije oduševljena Braničevom (FOTO) - tdu - rusi branicevo
Delegacija Tambovskog državnog univerziteta iz Rusije oduševljena Braničevom (FOTO)

Braničevo

Događaji

Delegacija Tambovskog državnog univerziteta iz Rusije oduševljena Braničevom (FOTO)

Foto: Nikola Milić, Vladimir Petrović 

How Good Of A Friend Are You Really?

Cilj posete povodom Dana pobede je učestvovanje u antifašističkoj manifestaciji „Besmrtni puk” i obilazak Braničevskog okruga. 

Domaćini su im bili članovi udruženja građana „Koreni” iz Mišljenovca, opština Kučevo i Centar za edukaciju i razvoj omladine Kučeva „CEROK”.
Delegaciju su činili prof. dr Irina Jurevna Bezukladova, načelnica Uprave za međunarodnu Saradnju TDU, prof. dr Marija Mihajlovna Kornišina, zamenica direktora Centra za međunarodno obrazovanje TDU, prof. dr Velibor Stević, profesor na TDU i generalni sekretar Udruženja industrijalaca i preduzetnika RS i osam studenata TDU.
Prijateljstvo Srba i Rusa  traje neprekidno dve hiljade godina. Niko od pravoslavnih slovenskih naroda nije u svojoj sveukupnoj istoriji pokazao toliko međusobne sličnosti i duhovne bliskosti, kulturne i etničke srodnosti kao što su to pokazali ruski i srpski narod, navode iz Udruženja „Koreni“.

Studenti i profesori su najpre u Kučevu posetili privatnu arheološku zbirku Petra Anđelkovića, a pogledali su i njegove slike i skulpture. Dobar način da gosti upoznaju Kučevo sa geografskog i kulturno istorijskog aspekta.    

Slikarka naïve Zagorka Zaga Srbović u Neresnici, u svojoj rodnoj kući, oživela je svojevrstan umetnički kutak. Ona slika specifičnom tehnikom ispod stakla. Njen rad privukao je pažnju gostiju.

Na imanju porodice Trailović u Bukovskoj i danas radi stogodišnja vodenica sa kojom se studenti prvi put sreću. Imali su priliku da isprobaju kako se razbijaju zrna domaćeg kukuruza na starinski način. Bili su uporni pa su na smenu „tuli” zrna tako da su na kraju dobili brašno.
Kroz Kučevo protiče reka Pek, odavnina poznata po zlatu koje  su umešni ispirači pronalazili. Zato se za Pečku dolinu ustalio naziv Zlatna dolina Zvižda.

Danas se zlato može pronaći u njegovim pritokama a posao ispirača je još uvek aktuelan. Demonstraciju tog prastarog zanata su ruskim studentima prikazali su članovi udruženja „Zlatno runo”. Gosti su sa nevericom posmatrali ispirača postavljajući mu brojna pitanja. 
Delegacija je posetila i svetski poznatu pećinu  „Ceremošnja”.

U dvoranama prepunim svetlucavih ukrasa mogli su se čuti uzdasi oduševljenja i ushićeni komentari. U najvećoj dvorani gde je priroda izvajala figure mlade, lepe Vlajne i mladoženje sa kumovima, iznenada se začulo vlaško kolo na gajdama. Akustika je bila prisutna pa je muzika delovala pomalo mistično. Videlo se da su posetioci bili zatečeni a po izlasku iz pećine njihovo oduševljenje je kulminiralo.
U petrovačkoj opštini gosti su najpre posetili manastir Vitovnica koji je izgrađen u trinaestom veku. U porti manastira je grob oca Tadeja, mudrog i rečitog čoveka kojeg mnogi pamte po izreci: „Kakve su ti misli, takav ti je život”.  Profesori i studenti su izgovorili molitve i zapalili sveće za zdravlje.

U petrovačkom Zavičajnom muzeju kustosi su predstavili aktuelnu postavku i upoznali goste sa kultumo istorijskim znamenitostima ove mlavske opštine. Pridružili su se direktori škola sa područja opštine i nastavnici ruskog jezika, što je doprinelo neposrednosti u komunikaciji. 
U Narodnoj biblioteci „Đura Jakšić” gosti iz Rusije prisustvovali su radinicama povodom svetskog dana ptica i svetskog dana drveća.

Nakon toga obišli su postavku slika u Galeriji „Krug“. U večernjim satima je u Kultuno prosvetnom centru za uvažene goste iz Rusije priređen program narodnih igara i pesama. 
Poslednji dan posete ruskih studenata započet je u Kučevu, u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. Sveštenici Nikola Soldatović i Dušan Stepanović upoznali su goste sa istorijatom crkve u kojoj su službovali ruski sveštenici. Predstavnici kučevačke omladine su sa studentima iz Rusije zajedno zasadili drvo prijateljstva i postavili spomen ploču. 

Manuela Bumbešević, vokalni solista iz Ševice je u crkvi izvela prigodne pesme u slavu pravoslavne vere koja spaja naša dva naroda.
Tambovski državni univerzitet broji blizu 20 000 studenata iz 74 države sveta. Na njemu se nalaze katedre svih profila visokog obrazovanja. Univerzitet sarađuje sa fakultetima i univerzitetima na svim kontinentima a posebno ističem sardnju sa Srbijom, odakle imamo i studente i profesore. Pozivam vas da uzvratite posetu i formirate delegaciju u kojoj će se nalaziti vaši srednjoškolci koji će biti dve nedelje naši gosti“, rekla je Irina Jurevna Bezulkadova, načelnica Uprave za međunarodnu saradnju TDU.
Ruski sveštenici su služili i u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Mišljenovcu. U porti crkve se nalaze njihovi grobovi  na kojima su članovi ruske delegacije zapalili sveće. Sveštenik Aleksandar Mitrović je članovima delegacije pružio bliže informacije o pokojnim ruskim sveštenicima i zamolio da pokušaju da pronađu njihove potomke za koje se pouzdano zna da postoje.

U opštini Golubac, profesori i studenti TDU su posetili manastir Tumane kao i Zosimovu isposnicu za koju su rekli da je veoma impresivna. Zapazili su da su ove svetinje stvorene u veoma lepom prirodnom okruženju.

Posetu Braničevskom okrugu delagacija Rusije završila je u Golubačkom gradu, srednjovekovnom utvrđenju iz XIV veka, koje se nalazi na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, deo je Nacinalnog parka „Đeradap“ i spomenik kulture od posebnog značaja.
 

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top