I rudari umeju da plešu

Kostolac

Privreda

I rudari umeju da plešu

Foto: “Energija Kostolac“

How Good Of A Friend Are You Really?

Ples mi je doneo druženje i veliki broj poznanika i prijatelјa u raznim delovima Srbije, okolnim zemlјama, ali i sa drugih kontinenata, kaže Goran Miloradović.

Ples oplemenjuje dušu, a velika je veština da uklopite pokrete i korake sa ritmom muzike. Zato je uz urođeni talenat i osećaj za ritam potrebno da se uloži mnogo sati vežbanja, truda i rada. I da volite ples, to je prvi preduslov, kaže nam Goran Miloradović, diplomirani inženjer rudarstva i rukovodilac Službe za rudarsko-geološka merenja u kostolačkom ogranku EPS-a.

Ples je njegov hobi i velika lјubav. Goran je završio rudarski odsek, smer rudarsko merenje, na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu. U tadašnjem Javnom preduzeću „Kopovi Kostolac“ zaposlio se 1997., a od 2002. do 2005. godine radio je na PK „Ćirikovac“ kao šef smene najpre na prvom, a posle i na drugom BTO sistemu. Od 2005. do danas angažovan je u Službi za rudarsko-geološka merenja, a 2012. godine je postao i šef ove službe.

Prvi kontakt sa igrom imao sam u osnovnoj školi, kada sam igrao folklor četiri godine, a u gimnaziji sam počeo da se bavim plesom, standardnim i latino, u plesnoj školi koja je prethodila današnjem požarevačkom „Boleru“. Nastavio sam da plešem i na početku studiranja u Beogradu, početkom devedesetih godina, a onda je usledila pauza do 2015. godine − kaže Miloradović.

 

Goran Miloradović

Ponovo je krenuo na ples u požarevačkom klubu „Rojal“, gde je pored standardnih i latino plesova vežbao i salsu i baćatu. Kizombe, još jedan od tri plesa koji su sada svetski hit, tada nije bilo.

Na prvoj žurci jednog od plesnih klubova u Beogradu video sam da su mi potrebni bolјi uslovi za učenje i vežbanje u ovoj oblasti. Tada sam se prebacio u beogradske plesne škole i prošao kroz većinu njih. U zavisnosti od termina, rokova i veličina grupa, uklapao sam se jer sam samo vikendom imao mogućnost da idem. Zanimlјivo je da sam u jednom periodu istovremeno vežbao u pet plesnih škola u Beogradu, a kizombu sam vežbao i u Smederevu. Već 2016. godine počeo sam da idem na plesne vikende i festivale koje organizuju plesne škole u Srbiji i okolnim zemlјama. Prvo sam bio na festivalu u Rovinju, jednom od najvećih i najatraktivnijih u svetu. Ovaj festival najduže traje, na njemu učestvuju vrhunski svetski plesači i pojavi se više od 15.000 lјudi“ – objašnjava Goran.

 

Nagrade sa plesnih takmičenja

Pored toga, učestvovao je više puta i na većim festivalima kizombe u Zagrebu, zatim u Poreču, kao i u Budimpešti, gde je pored kizombe zastuplјena i baćata. U Beogradu je učestvovao i na festivalima „Sensual weekend“ i „Kizomba bomba“, a redovno posećuje i žurke i rođendanske proslave koje skoro svakog vikenda organizuje neka od plesnih škola. Išao je i u Novi Sad, na „Kubaneru“, jedan od najvećih salsa festivala u Srbiji. Zahvalјujući plesu proputovao je Srbiju i plesao u Kragujevcu, Beloj Crkvi, Vršcu, Pančevu, Jagodini, Ćupriji, Užicu, kao i u nedavno otvorenoj plesnoj školi u Nišu. Goran ističe da je kizombu najmanje učio u plesnim školama, najviše preko radionica na festivalima, i misli da ju je najbolјe savladao.

Uz osnovni posao, tri godine sam bio potpuno posvećen plesu, koji mi je glavni izvor aktivnog odmora, opuštanja, strasti, lјubavi prema nečemu što voliš. Ples mi je doneo druženje, ali i veliki broj poznanika i prijatelјa u raznim delovima Srbije, okolnim zemalјama, ali i sa drugih kontinenata. Zato su se moj dosadašnji uloženi trud, rad i vreme zaista isplatili. Sada sam se posvetio salsi i taj ples najviše vežbam u plesnoj školi „Urban kor“ u Smederevu − kaže Goran i dodaje da je dvojicu kolega iz ogranka „TE-KO Kostolac“ uspeo da „zarazi“ plesom. Mirko Milić iz elektroslužbe i Marko Marković, bagerista na prvom BTO sistemu, vredno vežbaju salsu i stigli su već do srednje grupe.

Geografsko poreklo plesova

Kizomba je ples koji je nastao u Angoli i preteča je plesa semba. Tradicionalna verzija je najrasprostranjenija, ali je poslednjih godina u prvi plan izbio moderniji pravac „urban kiz“ i brazilski „zuk“, kao još jedan pravac koji ima isto poreklo i sve je zastuplјeniji.

Baćata je ples iz Dominikanske Republike, ali sada postoji i moderna verzija, koja dominira na svetskoj plesnoj sceni, a sve više se širi i baćata senzual.  

Sabori geodeta

Od 2011. godine zaposleni iz Službe za rudarsko-geološka merenja ogranka „TE-KO Kostolac“ odlaze na Sabore geodeta. U standardnom i latino plesu, sa različitim partnerkama, na ovim druženjima redovno sam osvajao nagrade, kao i u pojedinačnim sportskim disciplinama – pikadu i stonom tenisu, kaže Goran Miloradović.                      

Plesanje sa najbolјima

„Kada su u pitanju moja dva omilјena plesa – kizomba i baćata, imao sam privilegiju da plešem sa najbolјim instruktorkama iz Srbije i okolnih zemalјa, a u više navrata i sa najbolјim svetskim plesačicama. Do sada sam između ostalih igrao sa Izabelom (plesni par Izabela – Felisijen), Paolom (par Paola – Rikardo), Kloe (Kloe i Karlos), Tarom (Tara – Julijan), kao i sa Italijankama Anom Ferari i Ralijom Gati“ – pohvalio se Miloradović.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top