Kiša koristi usevima, ali i štetočinama

Braničevo

Poljoprivreda

Kiša koristi usevima, ali i štetočinama

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Usevi u dobroj kondiciji, neophodna pravovremena zaštita od bolesti, insekata i korova.

Od 1. maja do danas prema merenju u Poljoprivrdnoj savetodavnoj i stučnoj službi Požarevac, palo je oko 60 litara kiše po metru kvadratnom. Kada se tome doda 50 litara u aprilu, to je dosta dobra količina padavina koja je popravila stanje useva, manje ili više pogođenih deficitom vlage od zimus.
Jedina negativna strana ove količine padavina je što je omela poljoprivredne proizvođače da obave provovremenu zaštitu ozimih i jarih useva od bolesti, insekata i korova“, kaže Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo u PSSS Požarevac.
Prema podacima PSSS Požarevac ozimim strnim žitima u Braničevu posajano je oko 38 hiljada hektara, od čega je 27 hiljada hektara pod pšenicom. U optimalnom roku posejano je svega oko petnaestak odsto površina.

Usevi suncokreta
Najveći procenat useva ozimih strnih žita nalazi se u fazi cvetanja ili početka cvetanja. Kasnije posejani usevi i oni koji su kasnije nikli, u fazi su klasanja.
Poljoprivredni proizvođači ovih dana treba da prate useve jer postoji mogućnost pojave bolesti klasa. Preporuku za primenu fungicida dobiće u PSSS Požarevac, Službi za zaštitu bilja“, naglasila je Vlajkovac.
U jaroj setvi po podacima PSSS Požarevac u okrugu posejano je oko 60 hiljada hektara kukuruzom i 18 hiljada hektara suncokretom.

Usevi kukuruza
Kukuruz u zavisnosti od roka setve je u fazi dva lista, ali ima useva i sa četiri do pet listova. I suncokret dobro napreduje.
Količina padavina u maju je bila sasvim dovoljna za nicanje useva kukuruza i suncokreta i sa višim temperaturama vegetacija počinje da buja“, kazala je naša sagovornica.
Globalno, po njenim rečima, usevi se nalaze u dobroj kondiciji, jedino su ozima strna žita, u poređenju sa prošlom proizvodnom godinom, isklasala dve nedelje ranije. Ovako ubrzana vegetacija, uslovljena veoma specifičnim uslovima razvoja, svakako će uticati na visinu prinosa. Usevi su dosta niski, ali će doneti kakav- takav rod.
 

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top