Kosovo kroz objektiv Ivana Maksimovića (FOTO)

Kučevo

Kultura

Kosovo kroz objektiv Ivana Maksimovića (FOTO)

Foto: Arhiva, CZK Kučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložbe fotografija „Kosovo, ne/stvaran život", autora Ivana Maksimovića iz Zvečana, od danas u Kučevu.

Fotografije Ivana Maksimovića ponovo otkrivaju stvari koje su se jednom, pa i ne tako davno događale, a već su gotovo zaboravljene. Slike se ne prave po ljudima, već ljudi po slikama. I to oni obični, nemoćni, iskonski mirni i bezazleni ljudi. Niko od njih birao, niko od njih biran. Jedino ih zlo sustiže bez izuzetka. Život i življenje im oduzeti, sada kao da jedino postoje da bi drugi na njima živeli i zarađivali. Oni koji im, bespomoćnima, stečeno odnose i oni koji im pomoć donose. Oni koji ih osmatraju i mi koji ih posmatramo. Upravo tu nastaje ciklus fotografija „Kosovo, ne/stvaran život", objašnjava autor.

Ivan Maksimović je rođen 1977. godine, u Prištini.  Živi u Zvečanu. Diplomiro je vajarstvo na Fakultetu umetnosti, univerzitet u Prištini - Zvečan.

Sloboda kretanja

Fotografijom se bavi više od 20 godina. Tri godine je bio student demonstrator na predmetu Fotografija na matičnom fakultetu. Pohađao više kratkih kurseva TV i radio novinarstva, sarađivao sa novinarima iz više zemalja. U to vreme se javlja i interesovanje za dokumentarni film i tako nastaje nekoliko kratkih: „Bojkot Naroda“ (2013), „Mašinska radionica“ (2013), „Delo vere“ (2014), „Sveti Sava i Kosovski zavet danas“ (2014).

Otvaranje izložbe je večeras u 19 časova, u Galeriji savremene umetnosti Centru za kulturu „Veljko Dugošević“ Kučevo.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top