Nova knjiga Elvedina Nezirovića: „Ništa lakše od umiranja“

Braničevo

Kultura

Nova knjiga Elvedina Nezirovića: „Ništa lakše od umiranja“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

„Ništa lakše od umiranja“ je priča o zločinu, krivici i praštanju.

Ispisujući priču o Džoniju Akeru, švedskom plaćeniku i ratnom zločincu u vojsci HVO, autor istražuje gde su koreni, priroda i granice zla.

Crnčuga, crnačko kopile, berač pamuka – samo su neka od pogrdnih imena kojima su ga oslovljavala deca u malom selu na severu Švedske. Po prirodi svadljiv i ratoboran, odgovarao im je pesnicama, a kada je shvatio da je fizički superiorniji, počeo je i sam da izaziva tuče. Još kao tinejdžer, zainteresovao se za knjige s ratnom tematikom i prvi put se susreo s nacističkom ideologijom, koju će kasnije u potpunosti prihvatiti i slediti, uprkos svom afričkom poreklu i boji kože.

Njegova opsesija odvešće ga krajem 1992. u Hercegovinu, gde će se priključiti jedinici HVO. Tu započinje njegova ratna priča, koja će dovesti do desetina mučenih i ubijenih mahom bošnjačkih, ali i srpskih civila. Nakon presude Višeg suda u Mostaru 1995. godine, na trinaest godina zatvora, Džoni Aker je ubrzo izručen Švedskoj, gde je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Četiri godine kasnije, kada su dvojica policajaca iz Mjelbija, u Švedskoj, obavešteni da se u gradu udaljenom nekih stotinu kilometara dogodila pljačka, odlučuju se da krenu u poteru, i ne sluteći da je jedan od begunaca Aker.

Autor romana Elvedin Nezirović rekao nam je da je po prirodi takav da ne gaji velika očekivanja ni od jedne svoje knjige jer mu je pisanje unutrašnja potreba, jedan vid oslobađanja.

„Da budem iskren, nemam neka posebna očekivanja, kao što, uostalom, nikada nisam imao očekivanja niti od jedne svoje knjige. Takva mi je priroda. Možda neki pisci i pišu po mjeri nekog svog imaginarnog, idealnog čitaoca, ali ja pišem, prije svega, po nekoj unutarnjoj potrebi, iz želje da se oslobodim onoga što me tišti i boli. Svojih demona, kako bi to rekao Selindžer. Drugim riječima, pisanje za mene nije posao, već nužnost koja biva zadovoljena onoga časa kada u priči stavim i posljednju tačku. U svemu onome što dolazi poslije nastojim da što manje sudjelujem“, ispričao je autor.

Ova šokantna, napeta, uzbudljiva i višeslojna priča Elvedina Nazirovića zasnovana je na istinitim događajima. Knjigu možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca E-Braničeva dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke (ime, prezime, adresa  i broj lične karte na mejl: redakcija@ebranicevo.com).

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top