obelezen-svetski-dan-srca

Požarevac

Događaji

Obeležen Svetski dan srca

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Zavod za javno zdravlje Požarevac, Crveni krst i Medicinska škola organizovali akciju za promociju i zaštitu zdravlja.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, Crveni krst i Medicinska škola organizovali akciju za promociju i zaštitu zdravlja.

 

Tokom akcije, koje je održana u Medicinskoj školi, vršeni su preventivni pregledi zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi poput određivanja šećera i masnoće u krvi, merenja krvnog pritiska  i telesne visine i težine.

 

 

Svi kod kojih je utvrđeno bilo kakvo odstupanje od normalnih vrednosti, upućeni su na preglede kod izabranog lekara radi dodatnih analiza, kako bi se na vreme započelo sa pravilnom ishranom, higijensko dijetetskim režimom i eventualnom terapijom.

 

Sve u cilju preventive i srečavanja razvoja bolesti srca i krvih sudova.

 

„Bolesti srca i krvnih sudova su ubica broj jedan u svetu i kod nas. U svetu godišnje od pomenutih  umire više od 17 miliona ljudi, a u budućnosti taj broj bi mogao da dostigne i 23 miliona. U Braničevskom okrugu od 2007. do 2015. godine bolesti srca i krvnih sudova su ubedljivo na prvom mestu po smrtnosti, a samo prošle godine odnele su 2003 života što je 58,9%  od ukupnog broj umrlih“, navela je dr Cvija Stojanović, načelnik  Centra za promociju zdravlja  ZZJZ Požarevac .

 

 

U Domu zdravlja,  oko 11%  pacijenata se leči od bolesti srca i krvnih sudova.

 

Viši je jedino procenat obolelih od bolesti organa disanja.

 

Na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, bolesti kardiovaskularnog sistema zauzimaju prvo mesto sa 15, 9% od ukupnog broja bolničkog lečenja.

 

Najčešće su ishemijske bolesti srca i cerebro-vaskularne bolesti.

 

„Od ishemijskih bolesti najteži su akutni koronarni sindrom koji predstavlja javno zdravstveni problem u svetu i kod nas. Obuhvata akutni infarkt miokarda, nestabilnu anginu pektoris i iznenadnu srčanu smrt“, naglasila je dr Stojanović.

 

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top