Obuka za novi vid učenja kroz film (FOTO)

Petrovac

Događaji

Obuka za novi vid učenja kroz film (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Petrovcu na Mlavi održana tribina na temu ,,Filmska animacija i film u redovnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima“ u organizaciji OŠ,,Jovan Šerbanović“ iz Ranovca.

Tribini su prisustvovali nastavnici ,stručni saradnici i direktori osnovnih škola i srednje škole ,,Mladost“,savetnik –spoljni saradnik Milena Vasić, direktorka Regionalnog centra Smederevo Ljiljana Živković Živanović, a stručni skup otvorio je predsednik opštine Duško Nedinić koji je između ostalog rekao :

“Кlasičnu  nastavu,  u kojoj dominiraju instrukcije nastavnika i gde je on  jedini i isključivi izvor znanja, centar obrazovnog procesa, a  učenici pasivni  posmatrači, postepeno menja nova koncepcija učenja. Ova nastava se zasniva na novim uslovima.U centru obrazovnog procesa je  učenik, a  program nastave se  formira prema njegovim mogućnostima. Vrlo  je značajno samostalno sticanje znanja učenika, a primena  filma i animacije pomoći će da se u nastavi  angažuju svi učenici.Za vreme rada na izradi didaktičkog filma učenik samostalno konstruiše svoje znanje i na osnovu toga  gradi svoj unutrušnji svet. Ovo znanje je lično i upotrebljivo, a uspeh se vidi u praktičnoj primeni.Ovako osposobljen učenik  spreman  je za uspešno snalaženje u novom  dinamičnom svetu. Savremena škola treba da  funkcioniše kao otvorena sredina za nova saznanja. Nije više zatvorena, kruta i izolovana sredina, nego otvorena u više pravaca i elastična. Otvaranjem novog  “ filmskog sveta ”pripremamo  učenike  za korišćenje virtuelnog prostora”, poručio je Nedinić.

 

Ovaj stručni skup je akreditovan od strane Zavoda za unapređenje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, prvi je koji se bavi temom didaktičkog filma.

“Ovo je i podstrek nastavnicima i svim zaposlenima u nastavi da koriste film i animaciju kao inovativno didaktičko sredstvo i na taj način učine nastavu dinamičnijom i kvalitetnijom pri čemu deca koriste naprednu tehnologiju koja je njihova svakodnevnica,ali na kvalitetan način.Deca razvijaju maštu, kreativnost interesovanje za nastavu i okrećemo ih pravim vrednostima i kulturi“, istakla je direktorka OŠ,,Jovan Šerbanović“ Ranovac ,Vesna Šubert.

Predvači na ovom skupu bili su i Dragana Živković Skokić i Vito Petrović, nastavnici sa dugogodišnjom uspešnom primenom filma i animacije u školama .

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top