Požarevački  i kučevački prosvetari pridružili se štrajku upozorenja

Braničevo

Društvo

Požarevački  i kučevački prosvetari pridružili se štrajku upozorenja

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ovaj put ne traže veće plate već da im se omogući, naročito mladom kadru, napredovanje, odnosno nagrađivanje truda i uspeha.

 Sve škole članice Sindikata obrazovanja Požarevac, osim OŠ „Sveti Sava“, u prvoj smeni pridružile su se štrajku upozorenja, kao i Ekonomska škola koja nije članica ovog sinidakata.

Pored požarevačkih škola štrajku su se pridružile i kučevačka osnovna i srednja škola.

Povod su predložene grupe platnih razreda koje namerava da sprovede Ministarstvo obrazovanja.  

Sva četiri sindikata obrazovanja donela su odluku da uzmu učešće u štrajku. Prvi dan štrajka bio je u ponedeljak 3. septembra,a nastavljen je danas 11. septembra, potom sledi sreda 19. septembar i četvrtak 27. septembar.
Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac, kaže da im je cilj da privole ministra prosvete, Mladena Šarčevića, koji je inače usmeno čvrsto obećao rukovodstvima sindikata da će udovoljiti njihovim zahtevima.
Naš zahtev nije povećanje plate, već su u pitanju grupe platnih razreda. Ministarstvo prosvete predlaže da svi zaposleni u obrazovanju budu u osmoj grupi, a sindikati traže da to bude deveta grupa. Razlika u visini plate nije velika, a ukoliko bi prosvetni radnici ostali u osmoj grupi nema napredovanja. To posebno ne bi dobro bilo za mlade prosvetne radnike“, rekao je Kostić.
Očekuje se da ovakav sistem ostane deset do petnaest godina na snazi. Deveta grupa platnih razreda predviđa da svaka škola može da omogući napredovanje trećini ljudi u jednoj kalendarskoj ili jednoj školskoj godini. Pod napredovanjem se smatra da profesori koji postignu dobre rezultate u nastavi i na takmičenjima budu i finansijski nagrađeni za svoj trud.
Ako bi se ušlo u devetu grupu, sa povećanjem koje je Vlada Srbije obećala, plata početnika bi trebalo da bude oko 60 hiljada dinara. Ministar je obećao da će prosvetni radnici biti u devetoj platnoj grupi, te otud i štrajkovi upozorenja sve dok se to ne stavi na papir. Ako do toga ne dođe ići će se na radikalizaciju štrajka“, istakao je Kostić.
 
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top