Predavanje u kostolačkoj biblioteci: „Legionari u Viminacijumu“

Kostolac

Kultura

Predavanje u kostolačkoj biblioteci: „Legionari u Viminacijumu“

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Da li ste se nekad zapitali iz kojih su sve zemalja dolazili rimski legionari koji su nekada bili stacionirani u Viminacijumu? 

Dosadašnjim istraživanjima nekropola Viminacijuma, koja su započeta u poslednjoj četvrtini XX veka, istraženo je više od 14.000 grobova sa preko 20.000 skeleta i više od 40.000 predmeta, koji svedoče o značaju i veličini grada, ali i o svakodnevnom životu njegovih stanovnika. Ovo vojno uporište prvobitno je bilo naseljavano vojnicima, a kasnije su stizali po isteku službe i vojni veterani. Analize ostataka pronađenih u Viminaciju razjasnile su mnoge nedoumice koje su do sada mučile arheologe. 
Publiku očekuje veoma zanimljivo predavanje sa video prezentacijom.
O rimskim legionarima u Viminacijumu govoriće dr Nemanja Mrđić, arheolog i naučni saradnik u Arheološkom parku Viminacijum. 
Mrđić je osnovne studije arheologije završio 2004. godine na Filozofskom fakultetu  u Beogradu. Magistrirao je 2009. godine na temi „Topografija i urbanizacija Viminacijuma“. Doktorirao je 2015. godine sa temom „Vojna ikonografija od III do V veka na prostoru Ilirika“.
Osnovno polje njegovog istraživanja predstavljaju rimska vojska, vojna oprema i oružje, fortifikacije i rimski limes, numizmatika, ali i multidisciplinarna istraživanja koja su obuhvatila daljinsku detekciju, geofiziku, antički urbanizam i pogrebne rituale.
Predavanje je zakazano za sredu, 15.maj, sa početkom u 19 sati.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top