SKUPŠTINA JEDNOGLASNA: Na teritoriji Petrovca neće biti MHE (FOTO)

Petrovac

Događaji

SKUPŠTINA JEDNOGLASNA: Na teritoriji Petrovca neće biti MHE (FOTO)

Foto: E.B.,Facebook

How Good Of A Friend Are You Really?

Odbornici podržali građansku inicijativu “Mlava nije sama” da se ne izdaju dozvole za gradnju mini hidroelektrana,a kao prvi korak sledi izrada Studije o kumulativnom uticaju MHE.

Odred izviđača “Mlava” predao je 4.marta predsedniku opštine Petrovac na Mlavi, Dušku Nediniću, dopis uz građansku inicijativu kojom se opštini predlaže da donese odluku o izradi Studije kumulativnog uticaja izgradnje mini hidroelektrana na toku Mlave, uzvodno od Petrovca i na teritoriji ove opštine, koja će obuhvatiti uticaj na životnu sredinu, na snabdevanje vodom i bezbednost lokalnog stanovništva u slučaju poplava.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Petrovac na Mlavi razmatrana je i usvojena građanska inicijativa "Mlava nije sama", glasovima svih odbornika.  

“Ovo je korak ka rešavanju gorućeg problema. Izrada studije košta i veoma je značajna finansijska podrška opštine. Šta znači Studija kumulativnog uticaja izgradnje mini hidroelektrana na toku Mlave? Planirana je izgradnja tri ili četiri MHE u Žagubici. Kada se one izgrade na maloj udaljenosti, čak bi druga i treća bile povezane, kako stoji u planovima, sve one zajedno predstavljaju kumulativnu procenu na životnu sredinu”, navode za naš portal predstavnici građanske inicijative “Mlava nije sama”, Odred izviđača “Mlava” i Gljivarsko udruzenje “Vilino kolo”.

Na dnevnom redu našla se i inicijativa “Mlava nije sama” da opština Petrovac na Mlavi neće izdavati dozvole za izgradnju MHE na teritoriji ove opštine, što su odbornici takođe usvojili.

Podsećamo da se potreba za građanskom inicijativom rodila tokom izgradnje MHE “Krepoljin” na teritoriji opštine Žagubica i strahovima Petrovčana u vezi sa potencijalnim negativnim uticajem MHE na njihovu bezbednost i životnu sredinu ove dve opštine.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top