Slobodan Jović: SPS Požarevac još ne zna gde će biti sahranjena Mira Marković

Požarevac

Društvo

Slobodan Jović: SPS Požarevac još ne zna gde će biti sahranjena Mira Marković

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Da li će Mirjana Marković biti sahranjena u dvorištu porodične kuće pored Slobodana Miloševića, još zvanično nije poznato. Odluku donosi porodica.

Čim je saopšteno da je Mirjana Marković, udovica Slobodana Miloševića, preminula u Rusiji, počela su nagađanja gde bi mogla biti sahranjena. Mediji naširoko o ovome spekulišu, pa se kao jedna od opcija pominje i porodično dvorište u Požarevcu, gde je sahranjen Milošević, jer je, navodno, to bila njena želja.

Na njegovom grobu zaista i postoje vidljive naznake da je to najverovatnije i bila njena želja u trenutku kada joj je sahranjen suprug. Na nadgrobnoj ploči pored Slobinog ispisano je i njeno ime. Ipak, još nema zvaničnih informacija o mestu sahrane Mire Marković.

„Da li će biti sahranjena ovde odlučuje njena porodica. Za sada nemamo nikakve informacije, očekujemo da nam jave kako bismo eventualno počeli neophodne pripreme“, kaže za E-Braničevo Slobodan Jović, predsednik požarevačkog odbora Socijalističke partije Srbije.

Da li je natpis na Miloševićevom grobu bio odraz stvarne želje Mire Marković da bude sahranjena pored supruga ili se tada njeno ime igrom slučaja našlo na nadgrobnoj ploči? Da li je poslednja Mirina želja zaista bila da počiva pored Slobodana Miloševića i hoće li je porodica ispuniti?

Konačna odluka njene dece, koja se ubrzo očekuje, biće ujedno i odgovor na sva ova pitanja.

Mira Marković je rođena jula 1942. u Brežanu kod Požarevca. Preminula u nedelju, 14.aprila u bolnici u Moskvi, od upale pluća.

Poslednje godine života udovica bivšeg šefa države provela je u Moskvi, gde je imala status političke izbeglice posle istraga koje su protiv nje pokrenute u Srbiji. Apelacioni sud nedavno je ukinuo presudu kojom je bila osuđena u odsustvu na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova.

Zbog bekstva, Markovićeva nije prisustvovala ni sahrani supruga, koji je u martu 2005. godine preminuo u pritvoru Haškog tribunala, gde mu se sudilo za ratne zločine tokom sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije. 

Iako je živela van Srbije, ime Mirjane Marković ostaje donekle prisutno u ovdašnjoj javnosti. Ovog puta po izveštajima o sudskim procesima i optužbama za korupciju i zloupotrebe u vreme boravka na vlasti, kao i za iznošenje novca iz zemlje. Uz zvanične sudske optužbe često je na političkom nivou optuživana za uticaj na građanske ratove devedesetih godina prošlog veka, kao i na neka politička ubistva.

Detaljnije o Mirjani Marković pročitajte OVDE.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top