Tehnička škola Kostolac – 73 godine postojanja

Kostolac

Događaji

Tehnička škola Kostolac – 73 godine postojanja

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac proslavila je 73. rođendan.

Od skromnih početaka trogodišnje Stručne područne škole, nastale početkom  1946. godine, zbog potrebe razvoja rudarstva i industrije na ovim prostorima, škola je evoluirala u savremenu i modernu.
 Goran Nestorović, direktor škole, tekuću školsku godinu nazvao je veoma značajnom za rad škole u kojoj su izvedene kapitalne investicije koje su obezbedile kvalitetniji obrazovni rad, a uz pomoć lokalne samouprave i resornog ministarstva. 

Dom učenika sagrađen je pre 10 godina i tada je na smeštaju bilo 48 učenika, a danas se može smestiti 61 učenik u moderno opremljenom objektu. Nestorović je naveo da je bezbednost u školi na prvom mestu i da je pre šest godina uvedeno fizičko obezbeđenje u školi, a nedavno i automatski sistem za dojavu požara u svim prostorijama škole, renovirana je hidrantska mreža, proširena mreža video nadzora i alarma, povećan broj protivpožarnih aparata, ostvarena je dvosmerna saradnja sa Policijskom upravom i „Kostolac usluge“. U školi radi i restoran u kome se hrane svi učenici, a dosta sredstava je uloženo u razvoj sporta. 
Ove godine bravari su osvojili treće mesto na republičkom takmičenju. Još jedno treće mesto osvojeno je na republičkom konkursu Crvenog krsta Srbije „Krv život znači“. Drugi u Republici su u sportskoj gimnastici. Prvo mesto osvojili su Kostolčani na republičkoj domijadi. Učenike i mentore škola će posebno nagraditi na Vidovdan.
 „Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac bila je i biće osnovna potreba privredne budućnosti našeg kraja. Bezrezervnu podršku daju nam naša privredna društva i socijalni partneri“, rekao je Nestorović. 

Po rečima Bojana Ilića, predsednika Skupštine grada Požarevca,  nameru da ovaj kraj učinimo poželjnim mestom za život neće omogućiti ni resursi ni prirodne lepote i sve ono čime nas je priroda bogato darivala, već mladi i inovativni umovi koje već godinama „proizvode“ profesori Tehničke škole „Nikola Tesla“ u Kostolcu.
„Dok ti mladi umovi van okvira i granica sanjaju i razmišljaju, na nama je da učinimo sve da ih u granicama naše države zadržimo. Na tom putu nam se kao bedem isprečio veliki novac koji nude druge države za našu, domaću pamet. Argumenti protiv odlaska iz godine u godinu sve su jači i sve više sijaju kao svetlo na kraju tunela. Svesni smo i da je mladost nestrpljiva i da ne može da miruje, zato smo krenuli silovito ka cilju sa početka, preskačući stepenice. Najpre smo planski što iz našeg budžeta, što sredstvima koja su stizala iz državne kase, stvarali bolje uslove za nastavu i boravak u školi“, rekao je Ilić.
Nedavno smo pisali o ulaganjima u školu, o tome čitajte OVDE.  
Škola se zahvalila onima koju su doprineli ovoj značajnoj godini za rad. Prikazan je i promo film o školi, a učenici su pripredili zanimljiv program.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top