Todorova subota u znaku konja i sitnih životinja

Požarevac

Događaji

Todorova subota u znaku konja i sitnih životinja

Foto: E.B.,plakati

How Good Of A Friend Are You Really?

Sezona konjičkih trka koje organizuje Konjičko društvo „Knez Mihailo“ počinje na Todorovu subotu na kasidolskom hipodromu.

Sekcija u Kasidolu je najstarija i najmasovnija sekcija požarevačkog konjičkog društva i dala je najviše vitezova Ljubičevskih konjičkih igara. Pored toga, poznati su i po mnogobrojnim učešćima u snimanju istorijskih, partizanskih, ali i drugih filmova u bivšoj Jugoslaviji, i tako su proneli glas o svom Stigu.

Ljubisav Kostić, jedan od najstarijih članova sekcije i jedan od organizatora trka na Todorovu subotu, naveo je da se u Kasidolu trči od davnina i da je Kasidolac Milosav Marković sa dva svoja grla, Osmanom i Cvetkom, uzeo prvo i treće mestu na prvim trkama u Požarevcu koje su održane osamdesetih godina devetnaestog veka na Dušanovcu.

Iz tog vremena vuče korene i tradicija da se trke na Todorovu subotu održavaju na kasidolskom hipodromu. Do šezdesetih godina nagrade su bili poklonu u vidu opreme za konje. Kad su članovi društva otpočeli fimsku karijeru povećana su ulaganja u nagrade, te su se počele dodeljivati i novčane nagrade.

„Ja sam među prvima počeo da snimam filmove, prvo grlo bio je „Tezej“. Nakon toga uključio se veliki broj meštana i ukupno smo snimili 22 filma. Pored „Neretve“ i „Sutjeske“ snimali smo i filmove „Marko Polo“, „Zlatna praćka“, „Dugi brodovi“ i „Dolina smrti“. Zbog moje greške nikada nije vraćen kadar“, kaže Kostić.

Na programu su tri trke: „Memorijal Zorana Ivića Migija“, „Sveti Todor“ i „Trka za pehar sela Kasidola“.

Konjičke trke

Pored trka na programu je i druga međunarodna izložba sitnih životinja koju organizuje Udruženje za zaštitu i odgoj sitnih životinja, živine, golubova, kunića i ptica  „Kikirez“ iz Kasidola.Udruženje postoji tek godinu dana ali već beleži zapažene rezultate.

„Tokom izložbene sezone naši članovi, kojih je sve više, učestvovali su na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učestvovali smo na državnom prvenstvu u Hrvatskoj i tamo smo postigli zapažene rezultate. Uspesi nisu izostali ni u Mađarskoj i Rumuniji. U subotu otvaramo vrata svim izlagačima iz zemlje i inostranstva. Do sad se prijavilo oko 130 izlagača, ptica, živine, kunića, paunova, pataka. Imamo prijavljene i neke vrste ptica koje se retko sreću na izložbama, jer su skupe i teške za izlaganje“, rekao je Dejan Obradović, predsednik Udruženja „Kikirez“.

 

Izložba sitnih životinja

Iza obe manifestacije stala je mesna zajednica i Turistička organizacija grada Požarevca i predstavljaju uvertiru za LJKI.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top