Tradicija zove u manastir Sestroljin

Požarevac

Događaji

Tradicija zove u manastir Sestroljin

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Tradicija zove u manastir Sestroljin.

Uvažavajući duhvnost, običaje i tradiciju srpskog naroda Etno festival organizuju Turistička organizacija grada Požarevca zajedno sa Crkvenom opštinom Poljana, MZ „Poljana“, Etno sekcijom KUD „Mladost“ iz Poljane.

Više puta se polemisalo zašto se festival održava drugog dana Vaskrsa. Pre nego što je sazidana crkva posvećena Vaznesenju, 1897. godine u periodu posle Drugog srpskog ustanka i oslobađanja od Turaka, narod ovog sela okupljao se u zaseoku Rudež drugog dana Vaskrsa i tada su sveštenici iz manastira Zaova donosili pričešće i pričešćivali one koji nisu mogli prvog dana da prisustvuju vaskršnjoj liturgiji.

„Kada se pojavila potreba da približimo našu svetinju narodu, da ono što naš narod neguje kao tradiciju kroz hranu, piće, igru i pesmu, da sve to sjedinimo i pozovemo i druge da učestvuju, blagoslovio je naš vladika Ignatije da se okupljamo na ovom svetom mestu drugog dana Vaskrsa. Radujemo se što se sve ovo događa pored našeg manastira. Sestroljin kao svetinja obavijen je svetlom prošlošću i tradicijom, umiven ovih dana suncem, ukrašen lepotom dece i svih onih koji imaju volju i želju da dođu ovde, postaje centar zbivanja u našem kraju, kao što je centralni događaj za hrišćane Hristovo vaskrsenje. Radujući se prazniku molimo od Gospoda dobro raspoloženje kod svih nas i pozivamo sve ljude da budu naši gosti“ rekao je protojerej Radosav Vukosavljević, paroh poljanački.

 

Na festivalu učestvuje šest kulturno – umetničkih društava: „Gradimir“ i „Srpska tradicija“ iz Beograda, potom KUD- ovi iz Petrovca na Mlavi, Osipaonice, Ćirikovca i Pala iz Republike Srpske, kao  i domaćin iz Poljane. Za prezentaciju etno  hrane najavilo se deset ekipa iz Boljevca,  Žagubice, Jagodine, i stalni učesnici iz grada Požarevca i okoline.

Na sam dan festivala u 8:30 je zakazana Sveta liturgija u crkvi Svetog Vaznesenja gospodnjeg. U 10 sati je zvanično otvaranje festivala, a potom sledi Etno izložba i kulturno – umetnički program. U 13 sati biće proglašeni pobednici za najlepši štand, za najlepše jaje, najoriginalnije jelo, kao i pobednici u kucanju uskršnjim jajima.Nakon toga sledi degustacija izložene hrane. Za 17 sati predviđen je kulturno – umetnički program na letnjoj pozornici u porti manastira, ili u slučaju lošeg vremena u Domu kulture Poljana. Kraj festivala označiće vatromet.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top