Ukidaju se pojedine seoske škole

Požarevac

Društvo

Ukidaju se pojedine seoske škole

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Predlog odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji grada Požarevca, naći će se na skupštinskom zasedanju 19. marta.

Prema izveštaju- elaboratu mreže javnih osnovnih škola i predškolske ustanove grada Požarevca, koji je sastavni deo predloga odluke,  škole u samom Požarevcu, kao i Kostolcu, nisu predmet racionalizacije.

Izmene se tiču OŠ „Miloš Savić“ iz Lučice gde je predloženo ukidanje četvorogodišnje škole u Prugovu, a učenici iz tog mesta nastavu bi pohađali u matičnoj školi u Lučici.

Još veće promene predviđene su u OŠ „Sveti Vladika Nikolaj“ u Bradarcu, jer je, kako stoji u predlogu, ova škola izgubila najveći broj učenika, a smanjenje se očekuje i ubuduće.

Predloženo je da se iz mreže osnovnih škola izbrišu naselje Rečica čija deca bi išla u školu u Kličevcu, zatim Maruljevac, Bubušinac, Bratinac, odakle bi đaci išli u centralnu školu u Bradarac, iz Nabrđa u Trnjane, a iz Kasiodola i Beranja u Bare.

Ovom racionalizacijom 17 radnika ostaće bez posla, od toga šest učitelja i jedan nastavnik. U predlogu se navodi da nova mreža škola gradu donosi uštedu od oko 16,6 miliona dinara na godišnjem nivou.

Navedeno je da će osim finansijskih efekata, najveću korist imati sami učenici, jer primera radi, učenici iz naselja Maruljevac, Bubušinac, Bratinac, Beranje, Kasidol, Rečica i Prugovo, ne bi pratili nastavu koja se na jednom času odvija istovremeno za dva, tri ili četiri razreda, a učenici iz Nabrđa umesto da prate nastavu u nepodeljenoj školi, pratili bi u kombinaciji od po dva odeljenja.

„Racionalizacijom bi se oslobodili dobro uređeni objekti, koji bi se uz vrlo malo ulaganja mogli prilagoditi drugoj nameni na opštu korist građana“, stoji između ostalog u izveštaju.

Takođe, predlagači navode da bi ovakav raspored mreže osnovnih škola doprineo poboljšanju obrazovnog sistema na teritoriji grada Požarevca, u skladu sa strategijom razvoja obrazovanja, po kojoj bi svake četvrte, odnosno osme godine, trebalo razmotriti mrežu javnih osnovnih škola, jer broj dece opada.

O predlogu će odlučivati požarevački odbornici na narednoj sednici lokalnog parlamenta u Požarevcu.

Ukoliko bude usvojen, nova mreža na snagu stupa od 1.septembra.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top