veliko-gradiste-novi-sistem-vodosnabdevanja-pusten-u-rad

Veliko Gradište

Događaji

Veliko Gradište: Novi sistem vodosnabdevanja pušten u rad

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Velikogradištanci su ovogodišnji „Dan Dunava“, obeležili puštanjem u probni rad novog sistema za vodosnabdevanje.

Velikogradištanci su ovogodišnji „Dan Dunava“, obeležili puštanjem u probni rad novog sistema za vodosnabdevanje.

 

Ova zamašna investicija realizuju se u okviru projekta Evrposke unije „Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“, koji se danas završava. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi i kofinansira Austrijska razvojna agencija. Ukupna vrednost projekta je 19,5 miliona evra.

 


Odavde ide kvalitetna voda ka Srebrnom jezeru i Velikom Gradištu

 


Sistem vodosnabdevanja u Velikom Gradištu je koštao 4,5 miliona evra. Ovo je primer dobre saradnje Evropske unije, Vlade Srbije i jedne opštine, i kako je podvukao predsednik ove podunavske opštine, Dragan Milić, ovaj objekat je voma značajan za opštinu koja ima ambicije da razvija turizam. 


„Imamo Srebrno jezero, Dunav i Pek koji se kod Gradišta i uliva u Dunav. Polako postajemo lider u razvoju jezerskog turizma. Vlada Srbije i EU su to prepoznali, i pomogli nam da izgradimo ovaj objekat koji trajno treba da reši snabdevanje zdravom pijaćom vodom. Objekat je završen pre planiranog roka“ napomenuo je Milić.

 


Prvi čovek Velikog Gradišta


Kroz mesec dana, posle probnog rada, odavde će vodom za piće biti snabdevani Srebrno jezero, sam grad Veliko Gradište i dva neselja koja su priključena na gradištanski vodovod. Ovaj novi sistem je spojen sa postojećim vodovodom.U prvoj fazi urađeno je vodoizvorište, četiri bunara, fabrika vode, oko 8 kilometara cevovoda, koji se u dužini od oko 300 metara prostire ispod Srebrnog jezera i rezervoarski prostor iznad jednog naselja, odakle će voda biti usmerena ka ostalih 23 naselja ove podunavske opštine.


„Predstoji druga veoma značajna faza koja treba da obezbedi da ovaj projekat zaživi i da se samofinasira. Očekujem pomoć u predstojećem periodu kako bi i drugu fazu završili. Korist će imati više od 120 hiljada turista, koliko ih trenutno ima na jezeru“, naveo je Milić.


Tokom godine ovaj turistički drgaulj poseti između 600 i 700 hiljada turista. No, ambicije Gradištanaca su mnogo veće od toga i marljivo rade kako bi ih ostvarili.


„Ovi projekti su se uklopili u strateški razvoj srpskog turizma. Podržavamo i ostale infrastrukturne projekte razvoje turizma u regionu. Nadamo se daće koliko naredne godine već pristajati brodovi kod Ramske tvrđave, koja će biti obnovljena u narednom periodu. Uložićemo i u sportsko rekreativne sadržaje, kako bi ova destinacija, jedna od najznačajnihih u Srbiji privuče još više turista. Krajnji cilj je ekonomski razvoj i povećanje zaposlenosti“, kazala je Renata Pindžo, pomoćnik ministra u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

 

Catherine Wendt


Catherine Wendt, direktorka Odeljenja za Srbiju pri generalnom Direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije, uverila se na terenu kako protiče projekat.


„Srbija ima ogroman potencijal i ovo je prilika da ga iskoristi. Ovaj sistem vodosnabdevanja koristiće 25 hiljada građana. Važno je napomenuti da će ovaj sistem uticati i na stabilizaciju snabdevanja vodom u oblasti Srebrnog jezera“, rekla je Wendt.


Johanes Eigner, ambasador Republike Austrije u Srbiji je posebno istakao dobru saradnju i prepoznavanje važnosti projekta za razvoj regiona i potecinjal Srebrnog jezera.

 


Ambasador Austrije i predsednik opštine pustili u rad novi vodovod


„Evropa, Srbija i Austrija rade zajedno na socijalno-ekonomskom razvoju dunavske regije u Srbiji“, naglasio je Eigner.


Nakon toga usledilo je krstarenje brodom „Silver Star“ sa Srebrnog jezera do Golubačke tvrđave.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top