A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Afrička kuga opasna samo za svinje, neophodna preventiva
 Afrička kuga opasna samo za svinje, neophodna preventiva

Požarevac

Poljoprivreda

Afrička kuga opasna samo za svinje, neophodna preventiva

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Veterinarski specijalistički institut Požarevac tvrdi da bolest nije opasna za druge životinje i ljude.

Pojava afričke kuge svinja je potvrđena u Srbiji. Odeljenje za epizootiologiju Veterinarskog specijalističkog instituta Požarevac kaže da je to virusna, naročito opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, ali da ne predstavlja opasnost za druge vrste životinja niti za ljude.

Bolest se, navode oni, širi zaraženom hranom i vodom, prevoznim sredstvima, odećom i obućom, predmetima i opremom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima. U slučaju pojave ove zarazne bolesti sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu. Ne postoji mogućnost lečenja, niti postoji vakcina. U cilju smanjivanja rizika od moguće pojave afričke kuge svinja i velikih ekonomskih gubitaka, neophodno je da svi držaoci svinja preduzmu određene  preventivne mere.

Neophodno je držati svinje zatvorene, sprčiti direktan kontakt sa divljim svinjama, ne hraniti svinje pomijama, koristiti zaštitnu odeću i obuću u kontaktu sa svinjama, prijaviti veterinaru i veterinarskom inspektoru svaku obolelu i uginulu svinju u što kraćem roku,  postaviti dezobarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje ( dvoprocentni rastvor kaustične sode), posle odlaska u lov potrebno je temeljno oprati i dezinfikovati obuću i odeću.

„Lovci, kao izuzetno važna karika u lancu sprovođenja svih navedenih mera, su u obavezi da svako oboljenje ili uginuće divljih svinja obavezno prijave nadležnom lovnom i veterinarskom inspektoru. Kao aktivni učesnici, stručnjaci VSI Požarevac u saradnji sa veterinarskom inspekcijom preduzimaju niz aktivnosti i na nedeljnom nivou daju izveštaj Upravi za veterinu. Pored aktivnosti na terenu u Braničevskom i Podunavskom okrugu, održani su sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava, lovačkih udruženja, veterinarskih stanica, službi, veterinarskim inspektorima, i tom prilikom svi su još jednom upoznati sa prirodom ove zarazne bolesti, odgovornostima i obavezama u predstojećem vremenskom periodu u zavisnosti od epizootiološke situacije“, navode u Odeljenju za epizootiologiju.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top