„Braničevska paleta“ u čast Dragana Kecmana

Kučevo

Kultura

„Braničevska paleta“ u čast Dragana Kecmana

Foto: CZK Kučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

U Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu Kučevo otvorena je 18. kolektivna izložba slika „Braničevska paleta“ .

Dragan Kecman se preselio u večnost 8. avgusta  2008. godine, ali se svojim talentom i radom trajno urezao u sećanje Kučevljana i kolega umetnika. Jasmina Blagojević, direktorka Centra za kulturu, istakla je da ovom izložbom Dragan Kecman ostaje sastavni deo „Braničevske palete“ u čijem stvaranju je tako nesebično učestvovao.

U radu 18. „Braničevske palete“ učešće je uzelo ukupno 19 umetnika, slikara i skluptora iz Braničevskog okruga i Majdanpeka.

 „U proteklih 18 godina izlagalo je mnogo umetnika različitih generacija i različitih  umetničkoh senzibiliteta. Stariji stvaraoci su učestvovali u osnivanju „Braničevske palete“, a  za mnoge mlađe ova izložba je predstavljala i prvi iskorak iz anonimnosti, prvo izlaganje radova, tako da je „Braničevska paleta“ za sve nešto izuzetno“, naglasila je Julija Bašić, istoričarka umetnosti, otrvarajuči izložbu.

 

Julija Bašić, istoričarka umetnosti i Jasmina Blagojević, direktorka Centra za kulturu Kučevo

U katalogu posvećenom 18. „Braničevskoj paleti“, Jelena Anđelković Grašar, istoričarka umetnosti, između ostalog je napisala da je Kučevo  možda malo mesto po broju stanovnika, ali posmatrajući kvantitet, a naročito kvalitet kulturnih dešavanja, ovo mestašce ušuškano u dolini Peka, dobija drugačiju perspektivu.

„Kulturno nasleđe, zajedno sa kontinuiranom tradicijom održavanja različitih manifestacija, kakvi su i najpoznatiji „Homoljski motivi“, dovoljno su dobri preduslovi za stvaranje kulturne klime u kojoj se razvija ono autohtono i lokalno do granica univerzalne prepoznatljivosti. Takva je i „Braničevska paleta“, koletivna izložba umetnika Braničevskog regiona, koja ove godine biva postavljena pred publiku već osamnaesti put. Cilj ove izložbe je mnogostruk, ali najvažnije je da odgovorne institucije rade na promovisanju ljudi i dela koja nastaju u lokalnom ili regionalnom okruženju. Kučevo i Kučevljani nisu upoznali umetnost kroz umetničko delovanje na primer Marine Abramović, već kroz suživot sa Draganom Kecmanom, Miletom Nadlačkim, Perom Anđelkovićem... Zato je važno da čuvamo i promovišemo umetnost koja veliča svet kojem i sami pripadamo, koji najbolje poznajemo, jer u njemu i sa njim živimo“, zapisano je u katalogu.

 

Izložba je otvorena do 30. avgusta.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top