Danas se obeležava Međunarodni dan Roma

Braničevo

Društvo

Danas se obeležava Međunarodni dan Roma

Foto: wikipedija

How Good Of A Friend Are You Really?

Međunarodni dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Dan je službeno bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Chelsfieldu kraj Londona 7—12. aprila 1971. godine.

Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma “Đelem, đelem” (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

„Pripadnici romske nacionale zajednice su ravnopravni građani Republike Srbije, sa istim pravima kao i druge nacionalne manjine u našoj zemlji i tako treba i da se osećaju u svakom trenutku. Zadatak Vlade Srbije, i u narednom periodu, biće obezbeđivanje njihovog još boljeg položaja u društvu“, istakao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma i svim pripadnicima poručio da u Srbiji oni imaju pravo na obrazovanje i na svoju kulturu.

Kako je naveo Republika Srbija nastaviće da teži stvaranju modernog društva u kojem svaki pojedinac, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, ima adekvatnu podršku i sve uslove za lični razvoj i sreću.

To Top