„Evropski školski sportski dan“ zakazan za 28. septembar

Braničevo

Sport

„Evropski školski sportski dan“ zakazan za 28. septembar

Foto: www.essd.eu

How Good Of A Friend Are You Really?

I ove godine, u organizaciji 25 evropskih zemalja i pod pokroviteljstvom Erazmus+ programa, biće realizovana manifestacija pod nazivom „Evropski školski sportski dan 2018.“

Nacionalni sportski projekat, koji je započet u Mađarskoj pre više od decenije, imao je za cilj promociju fizičke aktivnosti, pronalaženje novih oblika vežbanja kod učenika i stvaranje jakih osećaja pripadnosti školi kod svakog pojedinačnog đaka. Od 2015. godine za kratko vreme prerastao je okvire jedne zemlje i brzo se proširio po celoj Evropi.

Ideja da se učenici mlađih i starijih razreda uključe u neku sportsku aktivnost koja će trajati 120 minuta vrlo brzo pretočena je u projekat kojim su sportski entuzijasti u Mađarskoj konkurisali mećunarodnim institucijama. Podršku su pružili i Evropska komisija, EU fondovi, organizacije koje se bave mladima, rekreativnim vežbanjem i fizičkim vaspitanjem  i posebno komesar Evropske Unije za obrazovanje, kulturu i sport Tibor Navračič.

Ubrzo se u organizaciju uključuju i druge zemlje, među njima i Srbija, i na taj  način lagano počelo stvaranje jake osnove za formiranje brenda poznat pod imenom „Evropski školski sportski dan“.

Osnovna ideja je da se poslednjeg petka u septembru učenici animiraju i međusobno povežu sa vršnjacima širom Evrope kroz različite fizičke aktivnosti u trajanju od dva sata. Škole same određuju način realizacije od sportskih turnira, masovnih zajedničkih vežbanja ili plesa na otvorenom do igara bez granica, kros trčanja u parku ili pešačkih tura do obližnjeg izletišta.

Ove školske godine glavni događaj je zakazan za 28.septembar,  a može se održati tokom cele evropske nedelje sporta 23 – 28. septembra. Sve informacije, i na srpskom jeziku, škole mogu pronaći na internet adresi www.essd.eu, gde se nalaze smernice vezane za registraciju škole za učešće, kontakti koordinatora projekta, saveti za organizaciju događaja u školi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top