„FESTEF“ - prestižna manifestacija koja izdvaja Kučevo na filmskoj mapi (FOTO)

Kučevo

Kultura

„FESTEF“ - prestižna manifestacija koja izdvaja Kučevo na filmskoj mapi (FOTO)

Foto: Arhiva, homoljskimotivikucevo.org

How Good Of A Friend Are You Really?

Organizatori manifestacije „Homoljski motivi“ su 1992.godine pokrenuli „Festival televizijskog etnološkog filma – FESTEF“. U početku je ova manifestacija bila programski deo „Homoljskih motiva“ uz učešće skromnog broja domaćih autora. Međutim, ubrzo se situacija promenila.

Kako su prolazile godine, tako je broj prijavljenih autora i filmova rastao, te se nakon nekog vremena ukazala potreba da se „FESTEF“ izdvoji kao poseban program, uz omogućavanje učešća i stranim autorima koji bi dobijali prestižne nagrade. Svaki prikazani film ili reportaža, kao i novi autori, pomažu da se od zaborava sačuva kulturna baština.

Ove godine je trebalo da se održi 29. „FESTEF“ po redu. Organizatori su u utorak 21.januara objavili poziv za prijavu autora. Bilo je planirano da se ovogodišnji festival održi između 20. i 24.jula u Kučevu. Zbog situacije sa pandemijom virusa korona organizatori su 15. jula najavili da će festival biti održan kao revija pobednika prethodnih festivala, a da će prijavljeni filmovi koji su prošli selekciju za 29. „FESTEF“ biti uzeti u razmatranje za takmičarski program naredne godine.

Pitali smo organizatore da li će se ove godine održati revija pobednika prethodnih festivala, kako su ranije najavljivali, i da li postoji neka ideja kako bi se to moglo održati, ali i organizovati ova manifestacija u sadašnjim pandemijskim uslovima.

Poštujući sve mere zaštite od koronavirusa Centar za kulturu Kučevo će u narednom periodu prilagoditi  i program 29. „Festivala televizijskog etnološkog filma – FESTEF“. Imajući u vidu da je kod nas proglašena vanredna situacija nemamo drugih informacija. Inače, reviju pobednika nismo održali, planiramo, a kada ćemo, zavisi od mnogo toga. Žao mi je što ne mogu da kažem ništa preciznije“, stoji u izjavi koju nam je mejlom dostavio  v.d. direktora Centra za kulturu, Zlatan Zabukovec.

 

Zlatan Zabukovec

Kako je situacija sa koronom u opštini Kučevo i dalje ozbiljna, a kraj godine se bliži, još nema zvaničnih informacija o ovogodišnjem festivalu.  

Ciljevi oe manifestacije su očuvanje kulturne tradicije i identiteta srpskog naroda, nacionalnih manjina i etničkih zajednica sa prostora Srbije, ali i upoznavanje i razmena sa kulturama i tradicijama drugih naroda.

Pravo učešća imaju televizijske kuće, nezavisni producenti, registrovana pravna lica za proizvodnju filmova, institucije kulture i sami autori, a učešće je besplatno. Prijavljeni filmovi mogu trajati najduže 30 minuta sa tolerancijom od 5 minuta. Moguće je prijavljivanje ostvarenja i dužih od 30 miunta, ali u zvaničnu konkurenciju može ući samo šest filmova koji traju do 60 minuta. Dugometražni film se u program festivala uvrstava samo u izuzetnim slučajevima.

Projekcija filma na otvorenom

Na festivalu se prikazuju samo televizijski dokumentarni filmovi i zapisi sa etnološkom ili antropološkom tematikom sa elementima naučnog i umetničkog tretmana. Filmska ostvarenja ne smeju biti starija više od tri godine pred održavanje manifestacije, a samo u izuzetnim slučajevima se u program ubacuju i stariji filmovi. Postoje četiri takmičarska programa: Program domaćih filmova u proizvodnji televizijskih ili filmskih kuća, muzeja, institucija ili samostalnih produkcija, Program domaćih amaterskih filmova, Program stranih filmova u proizvodnji televizijskih ili filmskih kuća, muzeja, institucija ili samostalnih produkcija i Program stranih amaterskih filmova.

Specijalni program festivala je „Etnomobil“, koga čine amaterski snimci, koji tematikom i kvalitetom  odgovaraju opštim pravilima festivala. Ovi snimci, maksimalnog trajanja do pet minuta, načinjeni su mobilnim telefonom ili amaterskim foto aparatom, prijavljuju se kao nemontirani materijali. Najbolji filmovi u okviru ovog specijalnog programa dobijaju specijalno priznanje i robnu nagradu po odluci organizatora.

Nagrade koje se dodeljuju na „FESTEF-u“ su veoma prestižne. Gran pri „Zlatni pastir“, kao najznačajnija nagrada, dodeljuje se za najbolji film koji je prikazan na festivalu i on ide u ruke domaćeg autora. Ova nagrada predstavlja pozlaćenu figuru pastira, rad Dragana Kecmana iz Kučeva. Dobija se i diploma sa imenom autora i nazivom filma i novčana nagrada.

U konkurenciji domaćih filmova nagradom „Srebrni pastir“ nagrađuju se najbolja režija, scenario, kamera, etno zapis, montaža i amaterski film, a nagrada je posrebrena firuga pastira, diploma i novčana nagrada.

U konkurenciji stranih filmova dodeljuje se povelja „Cedric Dallieri“ i nagrada „Zlatni pastir“ za najbolji strani film. „Srebrni pastir“ se za stranu konkurenciju dodeljuje u nekoj delatnosti unutar proizvodnje etnološkog filma. Za dodeljivanje nagrada zadužen je stručni žiri, koji se sastoji od najmanje tri člana, a čine ga televizijski i filmski radnici, kao i etnolozi. Festival traje nekoliko dana, a završava se svečanim proglašenjem pobednika, dodelom nagrada i projekcijom najboljih filmova. „FESTEF“ se održava u julu svake godine, a njegovi prateći programi podrazumevaju različite radionice, okrugle stolove, predavanja, kao i informativni i tematski program.

Sa otvaranja prošlogodišnjeg festivala

Na prošlogodišnjem „Festivalu televizijskog etnološkog filma“ koje je održan u Kučevu u periodu od 15-19.jula, prikazano je preko 30 filmskih ostvarenja domaće i strane produkcije. Gran pri „Zlatni pastir“ je osvojio film „Lu-lu-lu-lu“ autora Predraga Todorovića u produkciji televizijskog centra „Svilajnac“, „Srebrnog pastira“ za etnološki zapis osvojio je isti autor sa istom produkcijskom kućom za ostvarenje „Igranka za pokojnog Emilijana“. Nagrada za najbolju režiju pripala je Radomirki Siljanoski i filmu „Veštičiji rez“ u produkciji „Evgenija Hperproduction“, a za najbolji scenario Jeleni Jovčić i Vladimiru Periću za film „Vertep u Sremu“ u produkciji „Remorker“, „Muzeja Srema“ i Vladimira Perića. „Srebrni pastir“ za najbolju kameru pripao je snimatelju Igoru Petričeviću za ostvarenje „Ako me primiš za brata, ja tebe primam...“ u proizvornji „Radio televizije Vojvodina“. Za najbolju montažu nagradu je dobio montažer Nikola Uspenski za film „Homoljski zmaj“, a kuća koja je producirala film je televizija „Prva“. Najbolji amaterski film je „Put narodne nošnje“ koji je kreirao kreativni tim Osnovne škole „Milisav Nikolić“ iz Boževca, a ta škola je radila i produkciju filma.

Nagrađeni autori sa prošlogodišnjeg festivala

U stranoj konkurenciji 2019.godine „Zlatnog pastira“ i povelju „Cedric Dallier“ dobiio je film „U ime...“ autorke Erlini Kardani iz Norveške. „Srebrnog pastira“ u stranoj konkurenciji je dobio Dan Jongblut iz Holandije za film „Mudrost planina“. Specijalna priznanja su dobili Nebojša Ilić, Sead Šabotić, Gulzat Egemberdijeva, Reza Madžlesi i Ana Asevedo. Diplome su otišle u ruke Snežane Šaponjić Ašanin, Novice Savića i Miljane Vuković.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta "Da se vidi, da se zna ”koji sufinansira Opština  Kučevo po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja  iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kučevo u 2020.godini.

-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top