„Hleb i strah“ Milisava Savića

Braničevo

Kultura

„Hleb i strah“ Milisava Savića

Foto: laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

Pred čitaocima je novo izdanje kultnog romana Milisava Savića „Hleb i strah“.

Priča o mladosti glavnog junaka odraslog u Raškoj prerasta u povest o paradoksima nestajanja jedne države i njenih vrednosti i utoliko je ključ za razumevanje kako Titove epohe, tako i specifične balkanske tranzicije koja je usledila i pratećih preobražaja u glavama ljudi.

Autor smatra da ovo reizdanje može da pomogne mladima u razumevanju vremena o kojem knjiga govori i ističe specifičnost postupka kojim je ona napisana. „Sudeći po načinu na koji je ova priča ispričana, mislim da je i dan-danas i te kako moderna. Ova vrlo kompleksna slika, i tragična i vesela, i smešna i žalosna, data je u obliku fragmenata, ima i esejističkih i autobiografskih izleta, dakle – mešanja žanrova.

Roman je pisan lakim, jednostavnim jezikom. Nije opsežan – te manje priče, fragmenti ne prelaze stranicu ili dve. Ima pitkost. Pisci koji su ga ranije čitali govorili su da sam ja jedan od prvih srpskih minimalista. Poruke ove knjige su u nedorečenosti, na marginama.“

Savić je za ovaj roman dobio Ninovu nagradu 1991. godine, ali ju je samo nedelju nakon uručenja vratio, pošto je u NIN-u objavljen napad na njega i njegovo nagrađeno delo.

Milisav Savić (1945), književnik, završio studije jugoslovenske i svetske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bio je urednik „Studenta“, „Mladosti“, „Književne reči“, „Književnih novina“ i glavni urednik i direktor u „Prosveti“, kao i predsednik Srpske književne zadruge. Obavljao je dužnost ministra-savetnika u Ambasadi Srbije u Rimu. Bio je i predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Londonskom univerzitetu, Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju, univerzitetima u Firenci i u Lođu, a doskora i u Novom Pazaru.

Romani su mu prevedeni na više evropskih jezika. Za životno delo dobio je nagrade „Stefan Prvovenčani“, „Ramonda Serbika“, „Milovan Vidaković“ i „Vitez srpske književnosti“. Za celokupno pripovedačko delo dobio je nagradu „Veljkova golubica“.

Roman „Hleb i strah“ Milisava Savića možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke ( ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl redakcija@ebranicevo.com.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top