“I bi svetlost“ do 18. maja u galeriji na Starom korzou

Požarevac

Kultura

“I bi svetlost“ do 18. maja u galeriji na Starom korzou

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba slika i crteža pod nazivom „I bi svetlost“ požarevačke umetnice Milene Čorbić, koja prvi put samostalno izlaže u rodnom gradu.

Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, opisuje Milenu Čorbić kao slikarku metafizičkog, čak magično realističnog slikarstva, intimnog po prirodi, koje naginje renesansi.

„Poetsko raspoloženje koje gradi na slici usklađeno je sa harmonijom finih valerskih odnosa i samom strukturom slike. Vraćajući sjaj slici, liku i pogledu, značaj i značenje jednom cvetu ili osmehu, Milena ne odustaje od likovnosti kao primarne ljubavi i strasti“, istakla je Radosavljević.

Izložba u Galeriji savremene umetnosti na Starom korzou biće otvorena za posetioce do 18. maja, a ulaz je slobodan.

O umetnici

Milena Čorbić rođena je 1954. u Požarevcu. U periodu od 1976. do 1981. godine privatno uči slikarstvo u Beogradu, zatim odlazi u Italiju gde proučava stare majstore. Fakultet likovnih umetnosti završava u Prištini 1994. godine, a do 1996. živi i radi u Bujanovcu kao samostalni umetnik.

Karijeru nastavlja u Kanadi gde joj je rad prepoznat i priznat od strane publike i galerista. Izlaže na mnogobrojnim izložbama, a dve slike dobijaju veliko priznanje žirija i publike. U međuvremenu, završava grafički dizajn na „International Academy of design“ u Torontu. Izlagala je samostalno i grupno u Kanadi i Jugoslaviji.

Milena se osim slikarstva bavila i kostimografijom, izlagala je 1997. godine  odevne komade sa vezom inspirisanim srednjevekovnom minijaturom koje su naslikali nepoznati monasi.

To Top