Izložba beogradskih umetnika u Požarevcu

Požarevac

Kultura

Izložba beogradskih umetnika u Požarevcu

Foto: Narodni muzej Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji Narodnog muzeja Požarevac otvorena je izložba beogradskih umetnika Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića „MOSAIC IMAGE – mozaici, mozaički objekti i instalacije“.

Ovaj mozaički projekat, čiji je izložbeni život započeo 2018. u Budvi, u Požarevcu je predstavljen sa 25 mozaika, uz prateći materijal od devet plakata koji prikazuju primenu mozaika u eksterijeru i enterijeru, uz pojedinačna objašnjenja radova i analizu umetničkih opusa oba autora.

Otvaranje izložbe pratilo je predavanje Olivere Gavrić Pavić na temu „Mozaici socijalističke Jugoslavije“ i predstavljanje njene knjige „Mozaik u Srbiji od 1950-2015“, koja je 2020. godine dopunjena novom, elektronskom publikacijom „Savremeni mozaik u Srbiji“.

„Mozaička umetnost omogućava mnoga raspoloženja, koja komuniciraju ne samo kroz temu, već i materijale koji se koriste u delu. Autori svoja vajarska i slikarska znanja vešto spajaju u mozaičke slike, reljefe i objekte sagledavajući ih kroz tematske celine koje čine: animalistički motivi, apstrakcija inspirisana kosmosom i figurativno slikarstvo“, rekla je Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja Požarevac.

Zajedničke izložbe mozaika Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića započete su još u okviru rada Umetničke grupe "Ametist" koja se bavila popularizacijom mozaika u periodu od 2001. do 2014. i koja je u svojim projektima okupila i predstavila gotovo sve umetnike-mozaičare Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Njihova saradnja potom je nastavljena u okviru projekta "Mozaik praksis" 2016. i 2017. koji je na primeru dela tri autora razmatrao sve mogućnosti mozaika kao savremenog načina izražavanja i postavio osnovnu klasifikaciju: mozaik-slika, mozaik-reljef i mozaik-skulptura. Ranim gubitkom trećeg izlagača Dragana Vasića, bračni par Pavić nastavlja izložbe mozaika u okviru novog projekta "Mosaic Image".

Olivera Gavrić Pavić i Ivan Pavić diplomirali su i magistrirali na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva. Uporedo, Olivera je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na odseku novinarstva, dok je Ivan specijalizaciju stekao na Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu.

Iza sebe imaju više od 40 samostalnih izložbi i više od 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. 

Izložba je otvorena do 26. juna, ulaz je slobodan.

To Top