Kiša prekinula žetvu pšenice

Braničevo

Poljoprivreda

Kiša prekinula žetvu pšenice

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ratari ne mogu da uđu u svoje parcele dok se ne prosuši zemljište.

Do sada, po podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac (PSSS), u Braničevu je skinuto između 30  i 40 odsto useva u zavisnosti od područja, a prinosi se kreću od tri do sedam tona po hektaru sa prosečnim komercijalnim kvalitetom.

„Nakon ovih padavina možemo očekivati pad prinosa i pad komercijalnog kvaliteta, pre svega hektolitra. Visoki prinosi do 7 tona ostvareni su na parcelama gde je primenjena puna agrotehnika, od balansiranog unošenja hraniva do pravovremene zaštite useva od korova, štetočina i bolesti, uz majske padavine koje su nadoknadile zimski deficit vlage u zemljištu“, rekla je Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo u PSSS Požarevac.

Jari usevi, kukuruz i suncokret, nalaze se u najkritičnijoj fazi razvoja.

Kukuruz već ima dobro razvijene metlice i svilu i u fazi je oplodnje,  te mu prija kiša i  zahlađenje, jer na temperaturi višoj od 32 stepena dolazi do stradanja polena. Suncokret je na najvećem delu površina u fazi cvetanja. Padavine su suncokretu i dalje potrebne kako bi što bolje nalile zrno, a samim tim i ostvarile stabilne prinose u žetvi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top