„Letnja škola u Legatu“ za starije osnovce

Požarevac

Događaji

„Letnja škola u Legatu“ za starije osnovce

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U organizaciji Narodnog muzeja Požarevac, u periodu od 6. do 23. juna, realizovana je „Letnja škola u Legatu". Trinaest polaznika „Letnje škole“ imalo je priliku da se bliže upozna sa delima koja čine deo Spomen zbirke Miodraga Markovića.

Polaznici su učenici viših razreda Osnovne škole „Dositej Obradović" Požarevac, članovi školske likovne sekcije koju vodi profesor likovnog vaspitanja i obrazovanja Jovanka Likar.

Prvih dana Letnje škole polaznicima su približene društvene karakteristike prve polovine XX veka. U saradnji sa diplomiranim primenjenim umetnikom Marijom Topalović prezentovani su materijali i tehnike izrade dela.

Obilaskom stalnih postavki muzeja, na primeru freski iz Viminacijuma nastalih u prvoj polovini IV veka i slika međuratnog perioda XX veka, deca su se upoznala sa razvojem slikarstva uočivši sličnosti i razlike.

Analizom pojmova „Čovek", „Grad" i „Selo" deca su se bavila tumačenjem izloženih dela. Usvojila su osnovne karakteristike stilova: koloristički ekspresionizam, intimizam, poetski realizam i neoklasicizam.

Korelacijom sa etnologijom, na stalnoj postavci u Etno parku, polaznici škole imali su priliku da vide upotrebne predmete prikazane i u enterijerima na delima Legata.

Vrativši se prirodi, realnom i neposrednom unutrašnjem životu, ujedno sagledavši sopstvenu okolinu, poslednjih dana „Letnje škole u Legatu", deca su oslikala sopstvene kompozicije sa motivima prezentovanog. Polazna tačka u stvaranju bila su izabrana dela iz Legata. U istom stilu, ovom prilikom nastale su kompozicije sa predstavom objekata i prirode grada Požarevca.

Polaznici škole imali su priliku da rade sa profesionalnim materijalima i podlogama: platno, karton, lesonit, papir, uljane boje, akvarel i gvaš. U narednom periodu biće upoznati sa tehnikom uljanog pastela i izraditi radove u ovoj tehnici.

U cilju prezentovanja rezultata „Letnje škole u Legatu" planirana je izložba radova polaznika koju će deca pripremiti po svojim standardima i potrebama.

Autor programa „Letnja škola u Legatu" je istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja Požarevac Biljana Milosavljević Pićurić.

To Top