„Mileni u čast“ - izložba likovnih i tradicionalnih ručnih radova

Golubac

Kultura

„Mileni u čast“ - izložba likovnih i tradicionalnih ručnih radova

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom manifestacije "Dunavska lira", u kompleksu Tvrđave Golubački grad, održan je kulturni program koji obuhvata izložbu likovnih i tradicionalnih ručnih radova i koncert. 

Ideja da se kroz zajedništvo umetničkih veština slikarstva, tradicionalnih ručnih radova i muzike obeleži 110 godina od  rođenja Milene Pavlović Barili, zaživela je projektom „Mileni u čast", koji se realizuje pod pokroviteljstvom grada Požarevca.
Nosilac projekta je Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili" Požarevac. Za ovaj projekat, članovi ULIS-a predstavljaju deo kvalitetnog stvaralaštva na slikarskim platnima inspirisanim životom, delom i uspehom Milene Pavlović Barili, dok Fondacija Milenin dom u projektu učestvuje reprodukcijama Mileninih dela, koja izložbu čini veličanstvenom.

Saradnik projekta je Kolo srpskih sestara "Bosiljka Bosa Pavlović" iz Požarevca. Povezanost u projektu stvorili su porodičnim vezama i sećanjem na Mileninu baku, Bosiljku Bosu Pavlović, koja je bila prva i dugogodišnja predsednica Kola srpskih sestara u Požarevcu. Ova godina je i godina sećanja na nana Bosu, jer se navršava 90 godina od njene smrti (1929-2019), čime je ideja zajedništva u pomenutom projektu još i značajnija.
Gosti projekta, članovi Udruženja likovnih stvaralaca Kostolac „Spektar", čiji naziv simbolično predstavlja širok spektar umetnosti, svojim maštovitim radovima upotpunjuju likovnost izložbe, takođe na već navedenu temu. 
Takođe gosti na projektu, predstavnici Muzičke škole "Stevan Mokranjac", Marta Blagojević, sopran, profesor solo pevanja, Ilija Rajković, profesor klavira, kompozitor i aranžer, Teodora Dimitrijević, profesor violine i solo pevanja, umetnički rukovodilac Gradskog orkestra "Gvardija" iz Požarevca, muzičkim koncertom sa posebno izabranim melodijama, ispunili su atmosferu kao i dušu publike. Muzika je uplovila kao sećanje na Mileninu svestranost, ljubav prema muzici koju joj je usadila majka ali i otac, Bruno Barilli, italijanski kompozitor, muzički kritičar, pesnik, putopisac.

Postavka likovnih i tradicionalnih ručnih radova oplemenjivaće prostor Palate tvrđave Golubačkog grada do 6. avgusta, koliko je predviđeno trajanje izložbe.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top