Petrovac

Kultura

"Ne očajavajte nikad" - nova predstava petrovačkog pozorišta

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Petrovačko pozorište "Bata Bulić" radi na novoj predstavi koja će premijerno biti izvedena u martu.

Režija komada "Ne očajavajte nikad" poverena je reditelju Milošu Jagodiću, koji već dugi niz godina sarađuje sa petrovačkim pozorištem, a tekst predstave je delo Branislava Nušića.

U predstavi igra sedam likova, a pored standardnih glumaca i ova predstava donosi jedno novo ime. Radmila Radosavljević će se po prvi put naći na sceni petrovačkog pozorišta koje nastavlja tradiciju da u svakoj novoj predstavi ima po jednog debitanta.

O predstavi

 „Ne očajavajte nikad“ je jedini Nušićev komad napisan najpre na francuskom jeziku, s likovima koji su Francuzi, neposredno posle Prvog svetskog rata. To je priča o rentijeru koji se iz ljubavi oženio ženom kojoj je izdavao stan, u trenutku kada su oboje verovali da je njen muž poginuo u ratu. Međutim, muž je ipak živ i vraća se iz rata, što glavnog junaka, rentijera, postavlja u vrlo dramatičnu situaciju.

Čini se da i iznenada vaskrsli muž i sadašnji muž jednako vole istu ženu. Ispostavlja se da ženina ljubav prema prvom mužu nije nestala, kao i da taj prvi muž ništa ne zna o ženinom drugom braku. Takva dramska situacija stavlja sva tri lika u nezavidnu poziciju, ali ovu, naizgled, nerešivu jednačinu, Nušić ipak rešava koristeći melodramska sredstva u čisto komediografske svrhe.

To Top