O turizmu, smeštajnim kapacitetima, LJKI...

Požarevac

Politika

O turizmu, smeštajnim kapacitetima, LJKI...

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Bane Spasović, predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Požarevcu, govorio je danas u sedištu te partije o postignućima grada u oblasti turizma.

Spasović, koji je i gradonačelnik Požarevca, najpre se osvrnuo na manifestacije koje su održane u Požarevcu poslednjih dana, pod pokroviteljatvom grada:  „Čorbijada“ u Dubravici, Smotra folklornih ansambala Srbije (SFAS) u Kličevcu, „Dva veka boja na Prugovu“  i „Viminacijun Fest –Mitovi stari i novi“ u Arheološkom parku u Kostolcu.

Grad Požarevac subvencioniše rad  JP „Ljubičevo“ sa 56 odsto, naglasio je Spasović i dodao:  

Prihod javnog preduzeća je u prošle godine iznosio 18 miliona dinara, što je za 8 miliona više nego u 2017. godini. Prodaja karata nije merilo uspeha, karte se prodaju u kolektivne namene. Uspeh lokalne samouprave i ovog javnog preduzeća je što svake nedelje dođu ekskurzije, da ostave pare u Ljubičevu i tamošnjem kafiću, da pogledaju naša kulturna dobra, da dođu ovde u Požarevac, ostave novac u kafićima i restoranima, da kupe nešto u tržnom centru, da posete galeriju, muzej. To je način privlačenja turista. Ne ogleda se turizam u direktnoj zaradi samouprave i realizaciji projekata javnih preduzeća, već u indirektnoj zaradi. Da neko prespava ovde, plati takse. E, to je ono punjenje budžeta od 110 odsto“ , rekao je Spasović na konferenciji za medije u sedištu požarevačkih naprednjaka.

Kao jedan od dobrih poteza u promociji turizma grada, Sapasović je naveo i izmeštanje Turističke organizacije u sam centar, sa novim sadržajima, a da će postavljanje Vasilija Baldića, dugogodišnjeg radnika u Turističkoj organizaciji, za v.d. direktora, doneti novu ponudu.

Jedna od glavnih privrednih grana Požarevca treba da bude turizam“, naglasio je on.

Spasović je izrazio očekivanje da Ljubičevske konjičke igre otvori Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, pod čijim se pokroviteljstvom manifestacija i odvija.

Kako se na društvenim mržama pojavila najava za koncert Lepe Brene na Gradskom trgu 31. avgusta, medije je interesovalo ko će pevati ove godine na LJKI.Ali, gradonačelnik nije hteo da govori o imenima.

Što se tiče muzičkog progarama grad je zatražio saglasnost da uđe u neposredne pregovaračke postupke sa određenim izvođačima. To smo radili i prošle godine, i ove smo, što je sigurno sigurno, to je procedura. Kada budu realizovani ugovori bićete obavešteni na vreme“, kazao je Spasović.

 

Kao jedan od problema u gradu naveo je nedostatak smeštajnih kapaciteta. Prema poslednjoj studiji, kazao je Spasović, nedostaje bar 500 kreveta, ali je taj broj sigurno veći i  treba da se uradi nova analiza.

Grad će raditi na stvaranju uslova da se ovaj promlem reši, s obzirom na to da je Požarevac domaćin višednevnih manifestacija sa velikim brojem učesnika i posetilaca, rekao je on.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top