„Pastiri“ dobili vlasnike

Kučevo

Kultura

„Pastiri“ dobili vlasnike

Foto: BMK

How Good Of A Friend Are You Really?

Gran Pri Festivala televizijskog etnološkog filma „Zlatni pastir“ filmu „Lu-lu lu-lu“, autora Predraga Todorovića, u produkciji TV Centra iz Svilajnca.

Film u prvi plan postavlja poteškoće sa kojima se strpljivo i vedro nosi osamdesetpetogodišnja Stana Milovanović dok pokušava da prenese svojoj ćerki Živojki umeće pevanja pastirskih „pesama bez reči“. Autorski tim uspeo je da njenu duhovitost nenametljivo i efektno prenese na film i da ličnu priču proširi na važne etnološke teme čuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Vlaha i tešku sudbinu današnjih sela.

Žiri 28. FESTEF-a radio je u sastavu dr Slobodan Naumović, etnolog – predsednik, i članovi: Jelena Vukmanović, urednik u RTV Vojvodine, i Zvezdana Stanojević, profesor i autorka etno filmova.

Nagradu „Sredbrni pastir“ za etnološki zapis dobio je film „Igranka za pokojnog Emilijana“, autora Predraga Todorovića, u produkciji TV Centra iz Svilajnca.

„Srebrni pastir“ za najbolju režiju dodeljen je  Radomirki Siljanoski za film „Veštičji rez“, u produkciji „Evgenija Hiperprodakšn“, a za najbolji scenario Jeleni Jovčić i Vladimiru Periću, za film „Vertep u Sremu“,  produkcija Remorker, Muzej Srema i Vladimir Perić.

Za najbolju kameru nagradu „Srebrni pastir“ dobio je Igor Petričević, za film „Ako me primaš za brata, ja tebe primam...“, u produkciji Radio televizije Vojvodina, a za najbolju montažu Nikola Uspensko, za televizijsku reportažu „Homoljski zmaj“, u produkciji TV Prva.

Za najbolji amaterski film proglašen je „Put narodne nošnje“, a nagrada je uručena krativnom timu OŠ „Milisav Nikolić“ iz Boževca.

„Zlatni pastir“ i povelja „Cedric Dallier“ za nabolji strani film dodeljen je autorki Erlini Kardani iz Norveške za film „U ime....“.

 „Srebrni pastir“ u stranoj konkurenciji za otvaranje ključnog pitanja savremene etnologije i antropologije o odnosu tradicije i modernosti iskazanog kroz vizuelne medije, dodeljen je autoru Danu Jongblutu, iz Holandije, za film „Mudrost planina“.

Među brojnim dobitnicima specijalnih priznanja i pohvalnica je i Požarevački novinar Novica Savić, koji je dobio pohvalnicu za film „Bistričke vodenice“, produkcija RTS – studio Požarevac, za kondenzovanu i efektnu priču o novom životu vodenica u blizini Petrovca na Mlavi i raznim narodnim verovanjima koja ih prate.

Kompletan spisak nagrađenih i obrazloženja žirija možete pogledati OVDE.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top