Počela „rekonstrukcija“ drvoreda u Kostolcu, građani negodovali (FOTO)

Kostolac

Društvo

Počela „rekonstrukcija“ drvoreda u Kostolcu, građani negodovali (FOTO)

Foto: Photo Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

Kostolčani danima na društvenim mrežama negoduju zbog seče stabala u tom gradu, a na sajtu Gradske opštine Kostolac nema obaveštenja kome je ovaj posao dodeljen.

Meštani Kostolca prilično su ogorčeni sečom drveća na nekoliko lokacija, jer tvrde da je nagovešteno da će se stabla samo orezivati, te da će se seći samo bolesno i trulo drveće, a sada su, kako pojedini tvrde,  neki drvoredi redom sečeni. Ovaj potez je, smatraju građani, za Kostolac bolan najviše zbog zagađenja iz termoelektrana,a svi znaju da su drvoredi „pluća“ grada. Zato je ova tema toliko delikatna baš u ovoj opštini.

Pojedini građani su dosta burno tražili objašnjenja od radnika, pa je situacija na jednoj lokaciji bila i na ivici incidenta.

Javna nabavka za uslugu zamene, rekonstrukcije i formiranja novog drvoreda na području Kostolca, kao i rekonstrukcije drvoreda i uređenja zelene površine u centralnom parku, raspisana je još 1.avgusta 2018.godine. Ni 15 meseci kasnije nije zvanično objavljeno kome je ovaj posao poveren, jer na sajtu Gradske opštine Kostolac nema obaveštenja o dodeli ugovora.

U međuvremenu, posao je ipak otpočeo, jer se, kako je i najavila GO Kostolac, od 23.oktobra pa sve do 1.decembra, vrši orezivanje stabala u ulicama u kojima je predviđena rekonstrukcija, dok će se zamena starih stabala i sadnja novih obaviti na proleće 2020. godine.

U obaveštenju za javnost navedeno je da će se rekonstrukcija drvoreda obaviti do 1.novembra i to u ulicama: Nikole Tesle, Veljka Dugoševića, Karađorđeva, Prvomajska, Trudbenička, 7. jula, Nikole Graonića, Porečka, Bože Dimitrijevića, Iločka, Save Kovačevića i Rudarska.Meštani ostalih ulica naknadno će biti obavešteni o terminu. Za ovu poziciju predviđena je sadnja 433 nove sadnice, od kojih najviše sitnolisna lipa i piramidalni grab.

Druga pozicija predviđa rekonstrukciju drvoreda u parku u ulici Trg bratstva i jedinstva, i u ulici Bože Dimitrijevića do Nikole Tesle, kao i uređenje zelenih površina sa zasadom  nove trave u oba dela parka. U obe pozicije planirano je orezivanje, vađenje panjeva, seča bolesnih i trulih stabala i sadnja novih na istom mestu, kao i popuna  praznih mesta sa novim sadnicama (ukupno 427), dok je formiranje zelene površine planirano na proleće naredne godine.

Podsetimo kako je tekao postupak javne nabavke. Najpre je posao 12.oktobra prošle godine poveren grupi ponuđača iz Bele Crkve i Južne Bačke. Međutim, ostale tri grupe ponuđača,od kojih jednu čine kostolački „RIO“ Kostolac, „Gorionik“ Salakovac i „JMD“ Pančevo, drugu beogradski „Biodekor“  i JKP „Zelenilo“ Beograd, a treću „Rasadnik Green in“  Novi Sad i „Ekstra Auto Transport“ iz Vrbasa, deset dana kasnije zatražili su zaštitu prava od Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača.

Komisija tek 22.januara ove godine nalaže GO Kostolac da ponovo izvrši stručnu ocenu ponuda, što su oni i učinili, ali su odluku doneli tek pola godine kasnije. Kako je navedeno na opštinskom sajtu, 4.jula ugovor je dodeljen grupi ponuđača „Biodekor“ Beograd i JKP „Zelenilo“ Beograd, koje je radilo i seču stabala na Kalemegdanu i u parku Ušće sa novobeogradske strane, gde je planirana izgradnja gondole. Vrednost  je 38,9 miliona dinara bez PDV-a.

Odluku možete pogledati OVDE.

Ali, ni na ovome se nije završilo jer je grupa ponuđača na čelu sa domaćom firmom „RIO“ 12.jula ponovo uložila žalbu Republičkoj komisiji za zaštitu prava, pa je 27.septembra postupak nastavljen, o čemu možete čitati OVDE.

Po rečima Aleksandre Pućo, iz Službe za javne nabavke Gradske opštine Kostolac, posao  zamene, rekonstrukcije i formiranja novog drvoreda na području grada Kostolca, kao i rekonstrukcije drvoreda i uređenja zelene površine u centralnom parku u Kostolcu, na kraju je ipak dobila grupa ponuđača „Biodekor“ doo Beograd i JKP „Zelenilo“ Beograd, koji i rade posao na terenu.

„Republička komisija za zaštitu prava potvrdila je odluku naše komisije o dodeli ugovora i postupak je nastavljen“, kazala je Pućo.

Do danas na sajtu gradske opštine nije objavljena odluka Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača, kao ni rešenje o dodeli ugovora, a iz Službe za javne nabavke smatraju da je obaveštenje o nastavku postupka dovoljna informacija.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top