A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 131

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 131
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Požarevac obeležio Dan oslobođenja grada u dva svetska rata (FOTO)
 Požarevac obeležio Dan oslobođenja grada u dva svetska rata (FOTO)

Požarevac

Događaji

Požarevac obeležio Dan oslobođenja grada u dva svetska rata (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Dodeljene su Oktobarske nagrade i povelje najzaslužnijim pojedincima i organizacijama.

Od oslobođenja u Velikom ratu prošla je 101 godina, a u Drugom svetskom ratu 75. godina. Govoreći o dugu prema precima ali i saveznicima, Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, istakao je da su oni svojim životom ili nekom drugom žrtvom doprineli oslobađanju Požarevca u oba svetska rata.

„Da, mi smo im dužni i te dugove, ma koliko im vraćali, prenećemo i na genaraciije koje dolaze posle nas, jer smo od njih dobili nešto najdragocenije – slobodu. Kaže se da čovek nju najviše ceni kada je izgubi, a mi Srbi smo slobodu toliko puta gubili i ponovo osvajali, da jednostavno ne smemo sebi više dozvoliti luksuz, da zaboravimo koliko je vredna. Upravo zato, mi u Požarevcu 15. oktobar doživljavamo i kao dan kada onima koji su poginuli za nas, za svoj Požarevac i državu Srbiju, moramo položiti račune”, rekao je Spasović na svečanoj akademiji.

 

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca

Oleg Mihajlov, drugi sekretar Ambasade Ruske federacije u Beogradu, istakao je da mu je drago da Požarevljani ne zaboravljaju svoje heroje, sovjetske vojnike i ostale oslobodioce Srbije od fašističke okupacije.

„Sećanje na njih i čuvanje njihovih grobova je vrlo važna obaveza za sve nas, naročito u dašanjim komlikovanim međunarodnim okolnostima. Međutim, najvažnije je da prenesemo istinite priče o njihovom podvigu mladim generacujama. To je garancija da se užas Drugog Svetskog rata neće ponoviti“, kazao je Mihajlov.

 

Oleg Mihajlov, drugi sekretar u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu

Povodom Dana oslobođenja dodeljene su nagrade i povelje grada. Najviša priznanja uručena su dr Vladanu Đulakoviću, direktoru Visoke tehničke škole strukovnih studija u Požarevcu, Mihajlu Nestoroviću, osnivaču festivala „Viminacijum fest – Mitovi stari i novi“ i Radmili Stjepović, sekretarki „Društva za cerebralnu i dečiju paralizu“ Požarevac.

Povelje grada pripale su Sportskom savezu grada Požarevca i Turističkoj organizaciji grada Požarevca.

>>POZNATI DOBITNICI NAGRADA I POVELJA<<

>>STIGLA OBRAZLOŽENJA OKTOBARSKIH NAGRADA<<

„Dobijao sam nagrade i kao većina vas mislio sam da mi je najdraža ova poslednja. E pa nije, najdraža mi je ova. Najdraža mi je jer je dobijam u svom rodnom gradu, najdrža mi je zbog toga što ću je dobiti samo jednom u životu. Posebno mi je draga zato što je dobijam za svoj rad i svoje delo“, rekao je Mihajlo Nestorović, zahvaljujući se na priznanju u ime nagrađenih.

Mihajlo Nestorović, dobitnik Povelje o nagradi

Marku Milenkoviću, ljubičevskom vitezu koji je tu titulu osvojio tri godine uzastopno, Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, dodelio je sablju koja mu ostaje u trajnom vlasništvu. Druga sablja je bila za Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, a umesto predsedniku uručena je Selakoviću.

Sablja Marku Milenkoviću, Ljubičevskom vitezu, ostaje u trajnom vlasništvu

„Šta danas reći, a ne ponavljati se. Sa jedne strane možemo reći da smo ponosni na činjenicu da smo pripadnici naroda koji je, kao ni jedan narod u Evropi, u XX veku učestvovao ili vodio sedam ratova, preživeo različite progone i seobe, genocid u Drugom svetskom ratu, težinu ekonomskih blokada i sankcija, a opet, našta treba najviše da budemo ponosni, sve smo to preživeli. I dalje zahvaljujući našim precima živimo u miru, ali samo živeti u miru, a ne stvarati ništa dobro, nije život nego životarenje“, rekao je generalni sekretar predsednika Srbije.

 

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije

Selaković je kazao da predsednik Vučić nije zaboravio obećanje dato na Gradskom trgu, koje se odnosi na velikog investitora i nova radna mesta, i da će Požarevac postati još lepše mesto za život, a danas već jeste lep grad za život. Takođe je naglasio da se od prošle godine, nakon što je postao počasni građanin grada, i sam pomalo oseća Požarevljaninom.

Sablja za Aleksandra Vučića predsednika Srbije

Svečanu akademiju je otvorio Gradski ženski hor „Barili“ himnom, „Bože pravde, a tokom akademije izvele su i „Vostani Serbie“, „Rjabinušku“ i „Ovo je Srbija“.

Gradski ženski hor Barili

Nakon Svečane akademije i prijema položeni su venci na Spomenik srpskom vojniku, Spomenik poginulim borcima Crvene armije i  Spomenik streljanim rodoljubima na Čačalici.

Venci su položeni na Spomenik srpskom vojniku

Spomenik streljanim rodoljubima

Na Gradskom trgu večeras je koncert Kikija Lesandrića i grupe „Piloti“.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top