Šta su pokazale analize Peka u Golupcu

Golubac

Društvo

Šta su pokazale analize Peka u Golupcu

Foto: A. Đukić

How Good Of A Friend Are You Really?

Pek prolazi kroz sedam naselja u opštini Golubac i baš kao u Kučevu, u poslednje vreme reka je zamućena.

Uzorci vode iz Peka na teritoriji opštine Golubac uzeti su kod Klenja, 11. marta, i poslati na analizu u Zavod za javno zdravlje Požarevac i „Timok“ iz Zaječara. Nedelju dana kasnije stigli su rezultati iz obe laboratorije.

Po rečima Aleksandra Đukića, člana opštinskog tima koji pomaže u rešavanju problema oko reke Pek,  ispitivanja su rađena na prisustvo teških metala, nitrata, nitrita, radioaktivnosti, i rezultati su pokazali da je sve u referentnim vrednostima.

Uzorkovana voda iz Peka u Klenju

„Činjenica je da je došlo do zagađenja Peka na osnovu analiza iz opštine Kučevo. Na teritoriji opštine Golubac uzet je uzorak dan kasnije, kada je Pek već bio bistriji i verovatno se zato razlikuju rezultati. Pretpostavljam da je zagađenost Peka već prošla ka Dunavu tokom ta 24 časa “, objašnjava  Đukić za E-Braničevo.

On kaže da se redovno uzorkuje voda iz tri vodoizvorišta u blizini reke Pek: u naselju Klenje odakle se snabdevaju meštani tog sela, kao i Dušmanića i Mrčkovca, vodoizvorište Miljević, koje snabdeva meštane tog naselja i vodoizvorište Šuvajić, iz koga pijaću vodu koriste samo meštani tog naselja.

„Kvalitet vode iz vodoizvorišta redovno kontroliše Zavod za javno zdravlje Požarevac i rezultati su pokazali da je voda zdravstveno bezbedna za piće“, kaže on.

Ostala dva naselja kroz koja protiče Pek, Donja Kruševica i Braničevo, snabdevaju se iz vodoizvorišta koja nisu u blizini reke.

Đukić kaže da je u kontaktu s kolegama iz Kučeva i da namerava da prisustvuje sastanku u Ministarstvu zaštite životne sredine, koji se još uvek čeka.  

„Štab za vanredne situacije opštine Golubac nije preduzimao nikakve aktivnosti, osim analiza vode, jer se na našoj teritoriji nije pokazala povišena vrednost teških metala i nismo imali osnova da nešto konkretno uradimo. Čekamo sastanak u Ministarstvu zaštite živote sredine i mere koje će oni da predlože“, zaključio je Đukić.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top