Subota u znaku festivаla vlаškog izvornog stvaralastva “Omoljanca”

Kučevo

Kultura

Subota u znaku festivаla vlаškog izvornog stvaralastva “Omoljanca”

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Posetioci će biti u prilici da uživaju u lepoti pećinskog nakita jedne od najlepših pećina u Srbiji ali i da nauče da igraju vlaške igre onako kako to Vlasi igraju od davnina.

 Kruna svih manifestacija u Istočnoj Srbiji je „Omoljanca“ za koju apliciraju sva kulturno-umetnička društva koja neguju izvornost i čuvaju svoje korene. Pojavila se voljom naroda koji je želeo da sačuva autentičnost svog kulturnog nasleđa.

Ljubitelji izvornog zvuka i tradicionalnih jela ne bi trebalo da propuste priliku da  u subotu 6.jula, dođu na plato ispred čuvene pećine Ceremošnja, gde će se u organizaciji Nacionalnog saveta Vlaha i udruženja “Koreni”, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i pod pokroviteljstvom opštine Kučevo, održati osmi Festivаl vlаškog izvornog stvaralastva “Omoljanca”.

Kulturno-umetnička društva iz opština Negotin, Bor, Boljevac, Majdanpek, Žagubica, Petrovac na Mlavi, Žabari, Svilajnac, Malo Crniće, Požarevac i Kučevo,  koja su rizničari vlaške kulturne baštine, nadmetaće se u igri i pesmi, ali i u umešnosti, snazi i spretnosti.  

Od 11 časova održaće se takmicenje u tradicionalnom spravljanju kačamaka, muži ovaca, daračenju vune, nadvlačenju preko štapa, trkanju na štulama, vuči zaprežnih kola i prenošenju vode na obramici.

Popodnevni program, koji počinje u 17 časova, rezervisаn je zа mlаde i neаfirmisаne instrumentаliste, vokalne soliste i folklorne grupe koji se takmiče za osvajanje titule za najizvorniji nastup, a ocenjuje ih stučni žiri u sastavu: Milena Krstić, pedagog narodnih igara u folklornom ansamblu „Kolo“, Svetlana Arsić, vokalna solistkinja koja je proslavila vlašku pesmu širom sveta, i majstor harmonike, Velizar Matušić. Žiri publike će izabrati najlepšu Vlajnu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top