Sve je spremno za ovogodišnji SFAS

Požarevac

Događaji

Sve je spremno za ovogodišnji SFAS

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Kličevcu će se predstojećeg vikenda, 26. i 27. juna, održati 24. Smotra folklornih ansambala sela Srbije (SFAS).

Predrag Mijatović, predsednik Skupštine Požarevca i predsednik Organizacionog odbora SFAS-a, istakao je da je ovo značajna republička manifestacija pre svega zato što ima tradiciju dugu skoro dve i po decenije.

„Zbog epidemije koronavirusa prošle godine manifestacija nije održana. Potrudili smo se da ove godine SFAS pruži svim ljubiteljima folklora, tradicije i kulture Srbije isto ono zadovoljstvo kao manifestacije prethodnih godina“, kazao je Mijatović i podsetio da grad pruža podršku svim manifestacijama i da je ovo samo jedan logičan sled nastavka ulaganja grada u kulturu.

Pokrovitelj manifestacije je grad Požarevac u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji učestvuju još Savez amatera Srbije, Centar za kulturu Požarevac, Mesna zajednica Kličevac i KUD „Milenko Stojković“ Kličevac.

Tatjana Damjanović, član organizacionog odbora SFAS-a, kazala je da u takmičarskom delu nastupa 12 kulturno-umetničkih društava koji su podeljeni u dva dana.

„SFAS počinje 26. juna u 20 časova defileom svih učesnika te večeri, potom program otvaraju najmlađi članovi KUD-a „Milenko Stojković“ iz Kličevca, a nakon njih sledi  takmičarski deo u okviru koga nastupa šest ansambala. Drugog dana nastuju takođe šest kulturno-umetničkih društava u takmičarskom delu, a među njima su i domaćini iz Kličevca  koji se prvi put takmiče. U revijanom delu nastupaju orkestar i izvođači RTS-a“, naglasila je Damjanović.

U takmičarskom delu, pored KUD-a iz Kličevca, nastupiće ansambli iz Gaja, Velike Drenove, Prekonoga, Vlaškog Dola, Kobišnice, Pukovca, Rakovca, Gorića, Rudne glave, Drmna i Ledinaca.

„Zbog epidemiološke situacije ove godine nije bila klasična selekcija učesnika na lokalnim manifestacijama kao što je bilo svih ranijih godina. Komisija iz Saveza amatera Srbije, koja prati rad svih amaterskih kulturno-umetničkih društava,  izvršila je ove godine odabir ansambala“, objasnila je Marija Vlajović, pomoćnica gradonačelnika i član Organizacionog odbora SFAS-a.

Umetnički žiri radiće u sastavu: mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog, Danića Đokić, etnolog, i Milan Brujić, koreograf. Na kraju druge večeri manifestacije žiri će proglasiti pobednika SFAS-a.

To Top