„Vidovdanski cvet“ za „Baladu o opancima“

Požarevac

Kultura

„Vidovdanski cvet“ za „Baladu o opancima“

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

„Baladu o opancima“ napisao je Aleksandar M. Arsenijević iz Beograda.

Druga nagrada dodeljena je pesmi „Vidovdanski triptih“, autora Boška Lomovića iz Gornjeg Milanovca, a treća nagrada pesmi „Dok gori Notr Dam“, autorke Jasne Milenović iz Sremske Kamenice.

Žiri koji je radio u sastavu: Dragiša Živadinović, predsednik, Slavica Jovanović, Tatjana Živković, Milisav Milenković i Zoran Stojićević Rikardo, odlučio je da se specijalno pohvale još tri pesme: „Posmrtna pesma“, autorke Zorke Stojanović iz Malog Crnića, Pesma „Noć i dan“, autorke Rade Nestorov iz Požarevca, Pesma „Šajkača“, autora Save D. Teodorovića iz Brčkog, BiH.

 „U dosta ujednačenom izboru poezije koja je pristigla na konkurs uočava se visok i plemenit stepen patriotizma. Izražavaju se pohvale  za one teme koje karakterišu srpski rod. Istovremeno se ravnopravno neguje pesnička asocijacija na opšte teme srpskog naciona; istovremeno se i nalaze tragovi originalnog pesničkog pristupa, što govori o istinskom nadahnuću pesnika, učesnika ovog konkursa.

Tri prvonagrađene pesme odlikuje, koliko tematska raznovrsnost, toliko i srodnost emocija. U prvonagrađenoj pesmi „Balada o opancima“ izražava se pohvala toj obući – opancima u kojima su Srbi hodali i na njivama i u ratovima, i ustradanjima, i u pobedama. Data je sažeta simbolična slika opanka bez koga „ne bi znala sloboda da peva“.

"Interesantno je da je Notr Dam, kao istorijska činjenica, ali i kao pesnička vokacija prisutna i u drugonagrađenoj i trećenagrađenoj pesmi. Lepa je asocijacija na našu epsku poeziju koja se izražava u drugo nagrađenoj pesmi. A svakako da je požar u crkvi Notr Dam u Parizu podstakao i onu pesničku poistovećenost i pesnik za tom tragedijom žali kao da je gorela Ljeviška sama.

Zaslužuje svaku pohvalu aktivnost Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, Gradska organizacija Požarevac da neguje tradiciju rodoljubive poezije sa uverenjem da se u toj poeziji čuva bit, poreklo i nada u srpski patriotski zanos“, stoji u obrazloženju žirija.

Konkurs „Vidovdanski cvet“ za najbolju rodoljubivu pesmu  2019. godine raspisali su

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevca i Udruženje potomaka ratnika 1912-1920, Gradska organizacija Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top