„Žanka

Braničevo

Kultura

„Žanka" Olgi Odanović

Foto: novosti.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Nagrada Žanka Stokić Olgi Odanović – pišu „Novosti“

Odluku o dobitnici petnaeste nagrade „Žanka Stokić“ doneo je žiri većinom glasova.

Ovo priznanje, ustanovljeno na inicijativu Mire Stupice, od 2003. godine dodeljuje nacionalni teatar, Kompanija „Novosti“ i Grad Požarevac.

Žiri, predsednik Svetlana Bojković i članovi Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“, reditelj Slavenko Saletović i prošlogodišnja dobitnica Jasna Đuričić o ovogodišnjem laureatu odlučivao je među dvanaest kandidatkinja.

„Iznenađena sam i uzbuđena, kao i uvek kada je o priznanjima reč. Bilo je tako i kad sam dobila „Ljubinku Bobić“. Čini mi se da su ove nagrade veće od mene, pa možda ne umem ni da ih primim na pravi način“ rekla je Olga Odanović za „Novosti“, povodom vesti da je postala dobitnica prestižnog priznanja. 


„Svi znamo ko je bila Žanka Stokić, kakva je bila glumica, i ako sam bar delić njenog senzibiliteta iznela na sceni, biću srećna. Tim pre što sam i sama najveći deo karijere igrala u komedijama. Žanka je nedostižna, vanvremenska, još živa među kolegama i u pozorišnom svetu. Zato i osećam mali zazor i veliku odgovornost pred nagradom s njenim imenom“, kazala je Odanović.

Poznata glumica završila je FDU u klasi profesora Milenka Marčića. U angažmanu Pozorišta „Boško Buha“ provela je osamnaest godina, a od 2006.godine stalni je član Narodnog pozorišta. Među njenim najpoznatijim pozorišnim ostvarenjima pominju se uloge u predstavama „San letnje noći“, „Čikaške perverzije“, „Skup“, „Mizantrop“, „Gospođa ministarka“, „Bela kafa“, a odnedavno je zablistala i u liku Matrjone u „Carstvu mraka“ na matičnoj sceni. Inače, širokoj publici posebno je bliska kao Zlatana u seriji „Selo gori, a baba se češlja“.

Nagrada „Žanka Stokić“ već deceniju i po dodeljuje se ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza, a ove godine uručenje će biti 23. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top