Zdravstveni radnici u Braničevskom okrugu primili prvu dozu vakcine

Braničevo

Društvo

Zdravstveni radnici u Braničevskom okrugu primili prvu dozu vakcine

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Vakcinisanje prve prioritetne grupe u Braničevskom okrugu je uspešno završeno i za sada neželjenih efekata nema, kaže dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac za portal E-Braničevo.

U utorak 12. januara je, prema planu imunizacije protiv kovida 19, u Zavod za javno zdarvlje Požarevac stiglo za Braničevski okrug 265 doza vakcine kompanije Fajzer Biontek i još 130 doza za domove za stare i 80 za ustanove u Velikom Popovcu i Stamnici. Vakcinisanje su radile mobilne ekipe domova zdravlja u opredeljenim punktovima zdravstvenih centara, pod nadzorom stručnih službi Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

„Završeno je vakcinisanje osoba koje su se prijavile u bolnicama u Požarevcu i Petrovcu i domovima zdravlja. Završeno je i vakcinisanje korisnika gerontoloških centara i zaposlenih. Moguće je da se kod nekog jave neželjeni efekti  poput bola i crvenila oko mesta uboda, glavobolje i mučnine, ali do sada ih nije bilo prema našim saznanjima“, kaže direktorka Zavoda.

Druga doza vakcine sledi za tri nedelje. Ukoliko se u tom periodu osoba razboli od neke druge bolesti i mora da prima terapiju, vakcinisanje može da se odloži za nekolio dana, objašnjava ona.

Po rečima dr Jovanović, prethodno je napravljen spisak zdravstvenih radnika koji žele da budu vakcinisani, a prioritet su imale osobe koje rade sa kovid pacijentima. Za vakcinu se izjasnilo ukupno 265 lica i toliko je doza vakcina poručeno.

„Opšta bolnica Požarevac 109, Opšta bolnica Petrovac 10, Dom zdravlja Požarevac 33, a ostalim domovima zdravlja u ukrugu sledeća količina: Malo Crniće 34, Petrovac 20, Kučevo 17, Žagubica 12, Veliko Gradište, Golubac i Žabari po 10 vakcina naručeno je i isporučeno. Za sada odziv nije veliki. Očekujemo da će se zdravstveni radnici u narednom periodu i dalje javljati“, kaže Jovanović.

Dakle, vakcinisanje zdravstvenih radnika će se i dalje obavljati, a očekuje se da će se sada preći i na druge prioritetne grupe, tu su policija, vojska i javne ustanove, kaže ona i napominje da vakcina nije obavezna već dobovoljna i preporučena i da svako ko želi da primi vakcinu potpisuje izjavu da je saglasan da primi vakcinu.

„Za sada nismo mogli da biramo, dobili smo samo Fajzerovu vakcinu, a očekujemo da ćemo u narednom periodu dobiti i rusku vakcinu Sputnjik V. Kako će se dalje vršiti dopremanje vakcina još uvek nemamo informaciju, ali svakako ćemo slati trebovanje Beogradu. U toku je javna nabavka koju sprovodi Institut za javno zdravlje“ Batut“ za nabavku zamrzivača za skladištenje vakcine i za naš Zavod su opedeljena dva u kojima će se samo skladištiti vakcine za kovid 19“, najavila je Jovanović i izrazila očekivanje da će onda moći da dobiju veće količine vakcina, a samim tim i da vakcinišu veći broj ljudi u okrugu.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top