„Zlatna fibula“ Mirjani Karanović, „Viminacium maximus“ za „Devojčicu sa žicama“ (FOTO)

Kostolac

Kultura

„Zlatna fibula“ Mirjani Karanović, „Viminacium maximus“ za „Devojčicu sa žicama“ (FOTO)

Foto: Centar za kulturu Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Karanovićeva je nagradu dobila za ulogu u predstavi M.I.R.A Bitef teatra, a „Devojčicu sa žicama“ izveli su glumci SNG Ljubljana i MMT Bitola.

Žiri „Viminacium festa – Mitovi stari i novi“, u sastavu Dejan Mijač, predsednik žirija, Miodrag Tabački i Snežana Trišić, članovi, odluku je doneo jednoglasno.

„Mirjana Karanović hrabro i ekspresivno suočava se na sceni sa likom Mire Trailović kroz oštar kritički osvrt na naš politički i pozorišni kontekst. Ona istražuje i razbija granice između uloge, ispovesti i performansa kroz snažan emotivni doživljaj, samoironično distanciranje, provokaciju i polemiku sa publikom, sadržajem i zadatkom. Mirjana Karanović tako kreira lucidan, jezgrovit i autentičan izraz i umetnički čin svojstven progresivnim pozorišnim tendencijama“, stoji u obrazloženju nagrade „Zlatna fibula“.

Žiri je predstavu „Devojčica sa žicama“ video kao putovanje jednog umetničkog bića suprostavljeno stremljenjima i dominaciji desnice i kapitala u današnjoj Evropi.

„Kompleksan odnos oca i ćerke razvija se u preciznoj i punokrvnoj igri glumaca na neobičnom putovanju kroz život, sećanja, snove ili Evropu i podseća nas i opominje na brutalnost vremena u kome živimo i osećajnost koja iščezava iz ljudi i pozorišta. Minimalističkim i dirljivim umetničkim sredstvima, maštovitim i sofisticiranim rediteljskim postupkom Marjana Nečaka, izuzetnom i uzbudljivom igrom glumaca Barbare Cerar i Uroša Fursta, kroz snažno muzičko i dramaturško tkanje napravljena je jedinstvena kompozicija predstave potresna i nežna u isti mah“, napisao je žiri u obrazloženju.

Nagradu „Zlatna fibula" umesto Mirjane Karanović, preuzela je Jelena Bogavac, rediteljka, dok će nagrada za najbolju predstavu "Viminacium Maximus" biti dodeljena naknadno.

Nagradu Zlatna fibula umesto Mirjane Karanović, preuzela je Jelena Bogavac, rediteljka

Festival je, prigodnim rečima, zatvorio Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacijum.

Viminacium fest zatvaranje

Nakon dodele nagrada, glumci pozorišta „Zoran Radmilović" iz Zaječara i Narodnog pozorišta iz Prištine odigrali su predstavu „Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića.

Scena iz predstave Žene iz Troje

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top