Ako ste boravili u prirodi proverite svoje telo, odeću i ljubimce

Braničevo

Svaštara

Ako ste boravili u prirodi proverite svoje telo, odeću i ljubimce

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Za prvomajske praznike karakterističan oblik proslave je celodnevni boravak u prirodi sa prijateljima i porodicom uz obavezno roštiljanje. Treba imati u vidu da boravak u prirodi dovodi do potencijalne opasnosti od krpelja.

Krpelj je sitan parazit koji živi u bujnom zelenilu i visokoj travi i u prirodi je aktivan od ranog proleća do kasne jeseni. Kada se zabode u kožu hrani se krvlju. Iz tog razloga može se, ukoliko duže stoji, značajno uvećati. On može biti zaražen određenim vrstama bakterija koje može preneti čoveku.

Ubod krpelja je po pravilu bezbolan, a na mestu uboda uglavnom nema svraba. Iz tog razloga po povratku iz prirode treba detaljno pregledati telo i glavu kako bi se uočio krpelj. Takođe je potrebno pregledati garderobu u kojoj se boravilo u prirodi i to isto treba uraditi i sa kućnim ljubimcima.  

Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prva 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja infekcije.

Postoje različite teorije kako reagovati ukoliko primetite ujed, od korišćenja obloga natopljenih alkoholom, uljem do korišćenja benzina, međutim, saveti stručnjaka ne uključuju ni jednu od ovih metoda. Naprotiv, oni insistiraju da je najbolji i jedini način obraćanje lekaru koji bi specijalnom pincetom jako brzo odstranio krpelja iz tela i utvrdio da li je bio zaražen ili ne.

To Top