Atrakcija u Ljubičevu – lama Larisa (FOTO)

Požarevac

Društvo

Atrakcija u Ljubičevu – lama Larisa (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ergela „Ljubičevo“ bogatija je za još jednu životinju, lamu po imenu Larisa, koja je za samo nedelju dana postala glavna atrakcija.

Lama je u jednu od najstarijih ergela u Srbiji stigla iz šabačke poljoprivredne škole prošle nedelje, kaže za E-Braničevo Mirko Stojanović, direktor JP „Ljubičevo“. Pomalo je stidljiva jer se, kako kaže, još uvek prilagođava novom okruženju.

,,Larisa se u početku mnogo plašila ljudi. S obzirom na to da mi nemamo iskustva sa tim životinjama, nas je iznenadilo koliko je bila plašljiva. Prvo smo je čuvali posebno, ali ona nije htela da jede, međutim, kada smo je spojili sa drugim životinjama, lama je pokazala svoju druželjubivost”, priča Stojanović i dodaje da planiraju da joj kasnije pronađu i mužjaka.

Smeštena je sada u delu gde je već napravljen mali zoo vrt, a društvo joj prave ovce.

Lami prijatnije u društvu ovaca

Lama je domaća vrsta koja se gaji se na području Anda, prvenstveno kao tegleća životinja, a manje zbog mesa i dlake.  Pripitomljena je oko 3.500 godina pre nove ere u Peruu i predstavlja srodnik kamile. Na našim prostorima je retka zbog čega predstavlja svojevrsnu atrakciju za posetioce Ergele „Ljubičevo“.

,,Ljudi pozitivno reaguju na lamu, veoma je interesnatna i deci i odraslima jer je južnoamerička životinja”, ističe Stojanović.

Posebnu pažnju posetilaca privlači i magarac Sima, koji je skoro uvek raspoložen za druženje sa posetiocima.

Magarac Sima

Pored Larise i Sime, tu su još patuljasti prasići, koze, jarići, ovce, zečevi, guske, patke, paunovi, ćurke i morke.

„Cilj pravljenja ovog mini zoo vrta je da se deca upoznaju sa domaćim životinjama, koje ne mogu videti u svom prirodnom okruženju“, kaže Stojanović.

 

Mirko Stojanović, direktor JP „Ljubičevo“

Značajno je napomenuti da u Ergeli Ljubičevo trenutno ima 65 konja, a  po direktorovim rečima, taj broj će se do kraja meseca povećati na oko 70.

Podsećamo da je nedavno u Ljubičevo stigao konj Jejl, jedinstven po tome što vredi oko milion dolara, ali ga je ergela dobila na poklon, zahvaljujući darodavcu dr veterine Nebojši Petroviću iz Londona.

>>KONJ VREDAN MILION DOLARA NA POKLON ERGELI LJUBIČEVO<<

To Top