Baklja mira trasom uz Dunav stiže i u Veliko Gradište

Veliko Gradište

Sport

Baklja mira trasom uz Dunav stiže i u Veliko Gradište

Foto: Opština Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

Kroz Veliko Gradište u četvrtak, 30. juna, proći će „Trka mira“, međunarodna štafetna trka poznata u svetu kao „Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run.

Međunarodni tim „Peace Run“ posetio je uz moto: “Mir počinje od mene!” i gradištansku lokalnu samoupravu gde ih je dočekao predsednik opštine Dragan Milić sa saradnicima.

“Radujem se što ova trka dolazi u Veliko Gradište i zalažemo se, ne za trenutak mira, nego da mir bude stalno prisutan, to ljudima treba. Ovde prođe sve veliki broj ljudi iz Velikog Gradišta, Srbije i inostranstva koji će, verovatno, da se pridruže našem apelu za mir. Mi ćemo, kao opština, da podržimo ovu trku maksimalno, to smo već radili i radićemo i ubuduće“, rekao je Milić, zahvalivši organizatorima, trkačima i svim ljudima dobre volje koji se zalažu za mir.

Baklja mira putuje Evropskom trasom koja prati tok Dunava, koji je proglašen “Rekom mira” u okviru međunarodnog projekta “Sri Chinmoy Peace Blossoms”. Na putu kroz našu zemlju prolazi kroz Bačku Palanku, Novi Sad, Sremske Karlovce, Inđiju, Staru Pazovu, Novu Pazovu, Beograd, Grocku, Smederevo, Požarevac, Kostolac, Viminacijum, Veliko Gradište, Golubac, Dobru, Lepenski vir, Donji Milanovac, Kladovo, Negotin i Vidin, nakon čega će napustiti Srbiju u pravcu Bugarske.

Ovom je prilikom, kao i u nekoliko gradova u drugim zemljama kroz koje Dunav protiče, postavljena tabla sa natpisom „Dunav reka mira“ kao obeležje ljudske težnje i nastojanja da se uspostavi mir na planeti.

Trka će ove godine pratiti trasu od izvora Dunava, do ušća u Crno more. U Veliko Gradište stiže 30. juna u 16 časova, a trkači će biti dočekani u gradskom parku uz umetnički program.

Podsećamo, najduža štafetna trka na svetu „Trka mira – Peace Run“ prošla je kroz Veliko Gradište 2018. godine, po prvi put.

To Top